Economie

Wet openingstijden vergeet badplaatsen


Audio Reportage


Brugge, dinsdag 4/3/2008. De nieuwe wet op de openingstijden houdt geen rekening met de badplaatsen, waardoor ondernemers op drukke zondagen niet automatisch meer personeel kunnen tewerkstellen om de toevloed aan toeristen te bedienen. UNIZO Noord-West-Vlaanderen en UNIZO Westhoek vragen een snelle rechtzetting van wat ze een "technische onvolkomenheid" noemen.

Vroeger konden ondernemers dat op 13 vrij te kiezen zondagen extra personeel inzetten. Nu zou het enkel nog kunnen als er een manifestatie is in de gemeente," zegt Frederik Serruys, regiodirecteur van UNIZO Noord West-Vlaanderen. "De voorbije 40 jaar genoten badplaatsen een specifiek statuut. Ondernemers mochten er van mei tot september op zondag personeel tewerk stellen en gedurende de rest van het jaar konden ze nog eens 13 zondagen kiezen, in functie van het weer aan de kust en dus de toeloop van toeristen. Deze regeling veroorzaakte geen problemen."

Onbedoeld

"De nieuwe wet op de zondagsopening verandert deze situatie echter onbedoeld. Nu kunnen ondernemers in badplaatsen van november tot april enkel nog personeel tewerk stellen op zondagen dat er een manifestatie plaatsvindt. Wij vermoeden dat een vergetelheid aan de basis ligt van deze regel en dringen aan op een snelle rechtzetting, die geen impact heeft op de regeling inzake openingstijden," zegt Frederik Serruys.

Volgens UNIZO is het logisch dat badplaatsen, gezien hun specifieke situatie, van een aantal afwijkende regels inzake de openingsuren genieten. Het dag- en verblijfstoerisme in de badplaatsen is verhoudingsgewijs ook buiten het hoogseizoen veel groter dan in om het even welke andere gemeente. Precies om deze toevloed van toeristen goed te kunnen opvangen werd in de regeling voorzien. Het is juist kenmerkend voor badplaatsen dat er een toevloed kan zijn van toeristen zonder dat er een manifestatie georganiseerd wordt.

Voor andere toeristische gemeenten gelden dezelfde regels op voorwaarde dat ze voldoen aan een aantal voorwaarden op basis waarvan ze dan een erkenning als toeristische gemeente kunnen krijgen van de minister van werk.

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Tewerkstelling    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag