Nieuws uit de Brugse regio

Het stadiondebat: CD&V


Audio Reportage


Brugge, dinsdag 26/2/2008. De polemiek in de zitting begon pas goed met Pol Jonckheere (CD&V) die het had over "verzinsels deze morgen in de krant. Wij zijn voorstander voor een stadion voor 40.000 mensen. Maar de huidige projecten zijn niet rijp. Wij hebben, besloten een alternatief voorstel indienen als amendement."

Meteen vroeg Frank Vanhecke hoe een dergelijke amendementsprocedure in een dergelijk geval werkt en Pierre Chevalier noemde de CD&V voorstellen "Truken van de foor. Daarnet vroeg ik Jonckheere naar mogelijkheid. Toen werd gezegd dat er geen amendement kwam."

Volgens burgemeester Moenaert was vooraf duidelijk dat er mocht geamendeerd worden. Pol Jonckheere stelde voor een nieuwe stadion te bouwen met enkel beperkte commerciële functies, ondergeschikt en verwant aan sport, waar beide Brugse ploegen zouden kunnen spelen, co-gefinancierd door Vlaanderen, Brugge, de ploegen en de private sector.

Pierre Chevalier (Open VLD) reageerde furieus: "De bedoeling is dossier naar de Griekse kalender te sturen. Dit amendement houdt geen steek. Ik neem dit niet. In een perscommunique van Dirk Van Mechelen dat om 6u15 publiek is gemaakt, wordt duidelijk nog eens gesteld, dat de Vlaamse Regering zal niet financieren."

Dan kwam Dirk De Fauw (CD&V) aan het woord:" Veel Vlaamse centen zijn in Jan Breydel geïnvesteerd naar aanleiding Euro 2000 in 1998. Toen was er eensgezindheid over noden van huidige stadion. Maar de tijden zijn veranderd. Nu heeft Club 28.000 toeschouwers. Het stadion voldoet dus niet meer, maar het alternatief heeft een zeer groot shoppingcentrum."

Zonder winkels geen probleem

"Wij willen een nieuw stadion," zei De Fauw. "Maar de vraag is niet, wil je een stadion, maar wil je een shoppingcentrum. Wijnegem Shopping Center zou hier niet welkom zijn. Wij hebben dit niet nodig. Bij geen enkel van de Nederlandse stadions hebben een winkelcentrum. Ook niet de nieuwe stadions van Roda in Kerkrade, dat van Geneve, of het Stade De Suisse in Bern, en Real Murcia. Dat zijn de nieuwe 4 stadions waar Club Brugge naar toe verwijst. In Lille Metropole: Le choix de l´ambition komt er ook geen shoppingscentrum."

"Bert Anciaux, bijvoorbeeld, zegt WEL dat Vlaanderen centen heeft voor Vlaamse voetbalstadions. Vlaanderen heeft centen. Ook hiervoor. Waar moet dit komen: wij willen ons niet vastpinnen op één locatie. Het kan Loppem zijn of de bocht in de Blauwe Toren. Laat ons niet uitstellen maar beslissen, maar dan wel verstandig beslissen."

(FN-Op Locatie)
Meer over Politiek    CD&V    Open VLD    Dirk De Fauw    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag