Nieuws uit de Brugse regio

Reacties op websites zijn er soms héél ver over


Audio Reportage


Nationaal, maandag 25/2/2008. "Vals alarm, hij is genezen! Merde." "Ik zal maar luidop zeggen wat iedereen heimelijk denkt: dat hij crepeert!". Het zijn slechts twee uitspraken die op de websites van "gereputeerde media" verschenen kort nadat Yves Leterme hoogdringend in het ziekenhuis werd opgenomen. Hij is niet de enige bewindsman die zo hard wordt aangepakt op de lezersfora van kranten met naam en faam, en voor Brugs Senator en voormalig hoofdredacteur Pol Van Den Driessche wordt het nu echt te gortig.

"Zodra je als politicus een standpunt inneemt over iets, volgen er vernietigende reacties. Grove verwensingen en haatdragende slogans krijg je in je gezicht geslingerd. Zeker als je het durft op te nemen voor de gekleurde medemens is er geen houden meer aan. Op nogal wat sites kan je zo dagelijks de goorste uitlatingen lezen die weinig twijfel laten bestaan over de racistische gevoelens van de auteurs. Nochtans staat er in de gedragscode van de Belgische media dat racistische stellingen of beledigingen verboden zijn," zegt Van Den Driessche. "Deze auteurs signeren hun choquerende boodschappen meestal niet met hun echte naam, wel met een pseudoniem of een nickname; de ene klinkt overigens al idioter dan de andere."

Deze sites worden, zo blijkt uit de jongste CIM-tellingen, dagelijks door vele tienduizenden mensen bekeken. En de aantallen nemen almaar toe.

"Zijn wij dan de enigen die zich ergeren aan de gortige boodschappen die op deze manier worden verspreid? Vanzelfsprekend verschijnen er nog veel meer en veel ergere zaken op onnoembare sites van onofficiële organisaties. Maar we hebben het hier over de webstek van achtenswaardige kranten, tijdschriften, radio- en tv-stations. Is het te veel gevraagd dat er een minimale controle wordt toegepast om de ronduit ranzige teksten te schrappen?," vraagt Van Den Driessche zich af. "Ik wil niet met een opgeheven vingertje staan, daarvoor ben ik zelf te vaak en te graag een vrijbuiter, maar ik pleit wel voor vrijheid, blijheid. Het tegensprekelijke debat, ook als het er hard aan toegaat kan uiteraard! Leve de polemiek! Maar het mag nooit persoonlijk worden of haat verkondigen," vindt Van Den Driessche. "Daarom roepen wij de verantwoordelijken in de Vlaamse media op strenger te gaan toezien op wat op hun nieuwssites wordt gepubliceerd. Omdat het zo niet langer kan. En omdat we vrezen dat er in deze wereld ook werkelijk gekken rondlopen die wel eens letterlijk uitvoeren wat onverlaten prediken."

(FN-Meegedeeld-CD&V)

NVDR: ondanks het feit dat op onze site ook wel iets door het oog van de naald slipt, proberen wij haatteksten en ongeoorloofde aanvallen steeds te vermijden. Geen enkel bericht komt ongelezen door een lid van onze redactie op de website www.stadsomroep.com.
Meer over Media    Politiek    CD&V    Pol Van Den Driessche    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag