Nieuws uit de Brugse regio

Kerkuil op café


Audio Reportage

Kerkuil op café
Beernem, donderdag 7/2/2008. Je hoort soms wel eens iets over dieren die op ongepaste plekken worden gehouden, maar wat Katrien Werbrouck van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Beernem overkwam, tart toch alle verbeelding: na enkele meldingen van getuigen stootte ze op een kerkuil, die werd gehouden in een papegaaienkooi, voor het raam van een café. De houder van het dier bleek bovendien over een vergunning te beschikken, voor het houden van het dier dat in gevangenschap werd gekweekt en een gesloten voetring droeg.

Kan niet

"Maar toch kan dit niet, vergunning of niet," zegt Katrien Werbrouck. "Een kerkuil is een nachtdier bij uitstek en wordt pas actief bij het ingaan van de schemering. Ze schuwen het licht en tijdens de dag zitten ze veilig weggedoken. Dit dier bevond zich reeds van 's morgens in het volle daglicht en als het donker werd, werden uiteraard de lichten aangestoken en dit tot in de late uurtjes. De kerkuil had zijn ogen half dichtgeknepen om zo weinig mogelijk licht op zijn netvlies te krijgen. Hij kon immers niet wegkruipen in een donkere plek. Op lange termijn heeft dit een zeer nadelige invloed op zijn stofwisseling. Ook al doordat de vogel in een constante toestand van stress verkeerde : naast het licht, zat het dier in de rook, de muziek... Hij was voortdurend op zijn hoede. Als een persoon naderde dook hij ineen en wiebelde constant heen en weer."

Van kwaad naar erger

"Aan de politie had men beloofd om het dier, in afwachting van een betere huisvesting, terug bij de kweker te plaatsen. Drie dagen later stond de uil er nog en hing er bovendien een papier aan het venster met de vermelding: ik mag blijven, maar mijn kooitje niet. Blijkbaar hadden deze mensen het nog altijd niet goed door. Kerkuilen, ook al zijn ze in gevangenschap gekweekt, horen niet thuis in een café! En welke meerwaarde heeft een uil in je café nu in godsnaam? Als dit geen sollen met roofvogels is? Elk normaaldenkend mens zal het er hier mee eens zijn," besluit Katrien Werbrouck.

(FN-Meegedeeld-KW)
Meer over Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag