Nieuws uit de Brugse regio

Ryckevelde: blussen maakt meer schade dan Kom op tegen Kanker oplost


Audio Reportage


Brugge, woensdag 30/1/2008. Volgens gemeenteraadslid Jürgen Vanpraet (sp.a) zou het best kunnen, dat de brandblusoefeningen die in het militair domein Ryckevelde nog steeds af en toe worden gehouden, meer schade aanbrengen aan het milieu en de volksgezondheid, dan de komende campagne van Kom op tegen Kanker kan oplossen.

De stad Brugge organiseert samen met Kom Op tegen Kanker, het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de Vereniging voor Bos in Vlaanderen binnenkot een boomplantactie in het stadsrandbos Ryckevelde, waar 5 hectare nieuw bos zal worden aangelegd.

Maar tegelijkertijd oefenen brandweerkorpsen nog af en toe in het blussen van oliebranden in het militair domein Ryckevelde. Al 25 jaar zorgen deze oefeningen voor roetvervuiling en mogelijk kankerverwekkende stoffen in de lucht, maar de marine blijft halsstarrig vasthouden de ouderwetse manier van oefenen van het blussen van oliebranden op afvalolie, veelal afkomstig van de marinebasis in Sint-Kruis. Dat veroorzaakt ongezonde lucht- en bodemvervuiling.

Stilte

Anderhalf jaar geleden werd een commissie in het leven geroepen, om de kwestie te onderzoeken en om met de militairen te overleggen, maar niemand weet wat er met die commissie is gebeurd, laat staan de resultaten. ook de burgemeester, die oorspronkelijk mee op de oprichting ervan had aangedrongen, bleek tijdens de gemeenteraad niet te weten wat de resultaten waren.

(FN-Op Locatie)
Meer over Milieu    Politiek    sp.a    Sint-Kruis    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag