Nieuws uit de Brugse regio

De Lijn stapt mogelijk af van volhybride bussen voor Brugge


Audio Reportage

De Lijn stapt mogelijk af van volhybride bussen voor Brugge
Brugge, woensdag 21/11/2007. In de loop van volgend jaar zou De Lijn in Brugge een aantal hybride bussen in het verkeer, in het kader van een proefproject. Uit de technische details van het dossier blijkt dat De Lijn hierbij zogeheten "volhybride" bussen wil inzetten.

Volgens Freddy Van de Weghe, directeur Techniek en Exploitatie van De Lijn "kan een dergelijke bus op de electromotor alleen de haltes in de stad bedienen. De dieselmotor is dus volledig uitgeschakeld wanneer de bus door het centrum rijdt. Alle functies worden elektrisch aangedreven. Wanneer de bus op de ring komt en sneller gaat rijden, slaat de dieselmotor aan, en laadt het electrische systeem weer energie op, vooraleer de bus weer de stad zelf in gaat."

Is nog niet productierijp

Wie die bussen gaat leveren is nog verre van duidelijk, want uit navraag verricht door Stadsomroep Brugge, blijkt dat de droom, die Vlaams mobiliteitsminister Katleen Van Brempt (sp.a) al verkocht heeft aan burgemeester Patrick Moenaert (CD&V), momenteel nog niet echt productierijp is.

Volgens Yves De Laere, ondervoorzitter van Busworld en op het technische vlak één van de autoriteiten terzake, "doen de bedrijven Volvo, EvoBus-Mercedes, Neoman en Scania zelf nog maar proeven met hybride technologie. Nog geen enkele hybride bus is daar momenteel productierijp. Het Franse Irisbus en het Nederlandse VDL, waartoe Jonckheere uit Roeselare behoort, hebben nog helemaal geen hybride bus en Van Hool verwacht pas eind 2008 eerste tests te kunnen doen. De enige leveranciers die een hybride af hebben zijn het Poolse bedrijf Solaris en het Engelse Optare, maar hun productierijpe bussen zijn nog geen echte volhybride bussen..."

Pilootproject

Toch houdt Yves De Laere de mogelijkheid dat een volhybride bus naar Brugge komt open: "De Lijn is een grote klant en die kan in een pilootproject misschien één van de spelers op de markt zover krijgen in Brugge een groot opgezet pilootproject uit te voeren, maar dat zal misschien meer kosten dan het nochtans ruime budget dat nu ter beschikking is. Een beslissing die De Lijn moet memen in overleg met de leveranciers."

Volgens perswoordvoerder Tom Van de Vreken van De Lijn "blijft De Lijn bij haar voornemen om zo milieuvriendelijk mogelijke hybride bussen in te zetten in Brugge, maar De Lijn houdt alle opties open. Het is dus nog niet zeker dat het volhybride bussen worden. De markt is volop in beweging en voor de beslissing tot aankoop moet gebeuren kan er nog veel veranderen. We hebben nog een paar maanden om het beste bod van de constructeurs af te wachten."

(FN-Eigen Berichtgeving - Afb: Optare Versa: deels hybride bus)
Meer over Milieu    Politiek    CD&V    sp.a    Patrick Moenaert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag