Nieuws uit de Brugse regio

Bourgeois: 2 miljoen euro voor nieuw Kustactieplan


Audio Reportage


West-Vlaanderen, dinsdag 20/11/2007. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois heeft tien nieuwe projecten geselecteerd in het kader van Kustactieplan III. Dat maakte hij deze morgen bekend in Oostende.

De tien projecten krijgen in totaal ruim twee miljoen euro. Samen met de financiering door de initiatiefnemers zelf, zorgt dit voor projecten ter waarde van 10,5 miljoen euro.

"Heel wat projecten zijn innovatief en spreken nieuwe doelgroepen aan, en dat is belangrijk, willen we de achteruitgang van sommige sectoren in het kustoerisme adecuaat opvangen met nieuwe projecten," zegt Bourgeois.

De digitale techniek dringt ook steeds verder door in het toerisme. Brugge en Oostende zorgen voor "digitale stadspassen" en het Zwin en het Natuurfestival-aan-Zee voeren "i-pod-wandelingen" in. "Ik denk dat we pas aan het begin staan, van een hele digitale revolutie in het toerisme," verwacht Bourgeois.

Met het derde Kustactieplan, dat loopt van 2005 tot 2009, wil Bourgeois investeren in de structurele en duurzame uitbouw van het kusttoerisme. De kust blijft onze nummer ťťn bestemming voor verblijfs- en dagtoeristen. Uit Westtoer-cijfers blijkt dat de tien kustgemeenten vorig jaar 17,6 miljoen dagtoeristen over de vloer kregen. De teller van het aantal overnachtingen in commerciŽle logies stond in 2006 op 15,1 miljoen. Het tweedeverblijfstoerisme was goed voor nog eens 14 miljoen overnachtingen. Toerisme Vlaanderen berekende dat de kust goed is voor een derde van alle binnen- en buitenlandse overnachtingen in dit land. Die verblijfs- en dagtoeristen aan onze kust zorgen jaarlijks voor een omzet van zowat twee miljard euro. Redenen genoeg dus om er blijvend in te investeren.

Want, zo argumenteert Bourgeois: "Een bloeiende toeristische sector zorgt voor een goed draaiende economie en een groot aanbod van werk in eigen streek. We moeten de troef die onze kust is maximaal uitspelen en er met z'n allen de vruchten van blijven plukken. We moeten de Vlaamse kust verzilveren. In de zeer concurrentiŽle sector die toerisme is, moeten we daarom steeds blijven streven naar innovatieve ideeŽn en creatieve projecten. Enkel zo kunnen we de toeristische aantrekkingskracht van onze kust op een hoog niveau houden."

(FN-Meegedeeld-GB)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag