Nieuws uit de Brugse regio

Kansarmoede op school: niemand droomt ervan om arm te worden


Audio Reportage


Brugge, maandag 12/11/2007. Vrijdag waren duizenden jongeren uit de verschillende onderwijsnetten in Vlaanderen en Brussel aan de slag met krijt. Ook in het Technisch Instituut Heilige Familie tekenden ze hun toekomst op de speelplaats, op schoolborden en -muren… voor gelijke kansen in het onderwijs, voor een toekomst zonder armoede.

Precies een schooier

Patricia, een "kansarme ouder" voelt zich regelmatig met de rug tegen de muur staan: "elke keer naar school moeten stappen om uit te leggen dat je een rekening niet kunt betalen en om ze over te halen om het OCMW te laten betalen is niet gemakkelijk," zegt ze met verstokte stem. "Je moet ook altijd iets weigeren aan je kind. Da´s da nie! Elke keer als je naar de sociale dienst van de school stapt, ben je precies een schooier."

Grote verschillen

Volgens Domique, ook ervaringsdeskundige, verschilt de aanpak van school tot school sterk, maar overal wordt gediscrimineerd. Ook in de scholen die zelf niet discrimineren: dan zijn het andere ouders met een scheve blik, of kinderen die niet worden uitgenodigd op een verjaardagsfeestje. "Ik heb persoonlijk heel goede ervaringen met de school De Springplank, waar zij mij steeds behandelen als Dominique, niet als een kansarme. Maar mijn zoontje is nog maar één keer uitgenodigd geweest naar een verjaardagsfeestje van een klasgenootje en zelfs dat is niet goed afgelopen, omwille van de cadeautjes die hij kon meekrijgen, omdat ik mij niet anders kon permitteren. Mijn dochter is nog nooit uitgenodigd geweest. Ik vind dat erg."

"De jongeren tekenen tijdens deze dag hun toekomst," zegt Karen Viaene van Welzijnszorg. "De één droomt ervan om brandweerman te worden, de ander wil piloot worden, maar er is niemand die ervan droomt arm te worden, maar toch is dat de realiteit voor veel leerlingen."

(FN-Op Locatie)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag