Economie

VOKA tevreden met stabiele gemeentelijke belastingsdruk


Audio Reportage

VOKA tevreden met stabiele gemeentelijke belastingsdruk
West-Vlaanderen, woensdag 14/11/2007. En jaar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 heeft Voka West-Vlaanderen de begrotingen van alle West-Vlaamse gemeenten opgevraagd en geanalyseerd, met de bedoeling na te gaan in welke mate de gemeentebesturen na de verkiezingen de belastingen al dan niet hebben opgetrokken. Ook wilde Voka West-Vlaanderen nagaan of de belofte van een fiscale stop effectief werd nagekomen.

Blankenberge boven

Vier gemeenten schaften specifieke bedrijfsbelastingen af : Blankenberge, Oudenburg, Tielt en Koksijde. Blankenberge schafte maar liefst 3 belastingen af: uithangborden en lichtreclames, reclameborden en vervoer met taxi's. Ondanks deze afschaffingen was er voor de volledige provincie geen spectaculaire daling van de opbrengst : slechts 1,4%, en dat heeft vooral te maken met het wegvallen van de grondslag van een aantal van die belastingen : bijv kermissen, dagbladkiosken,.

Niet verhoogd

"Wij zijn tot de conclusie gekomen, dat de belastingdruk in 2007 door de gemeenten niet verhoogd is, noch voor de particulieren noch voor de bedrijven," zegt Carl Vanhoutte, directeur Belangenbehartiging van VOKA. "Dit is eerder het gevolg van het feit dat 2007 een jaar van overgangsbegrotingen was, en niet zozeer van een bewuste politieke keuze. Niettemin zijn wij, als Kamer van Koophandel positief over het feit dat de gemeenten bewust een aantal belastingen afschaffen of reduceren. Een tendens die moet verder gezet worden, en dat is dan meteen en waarschuwing naar het komend jaar toe" besluit Vanhoutte.

(FN-Meegedeeld-VOKA)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag