Nieuws uit de Brugse regio

Familiezorg West-Vlaanderen wint award voor tilbeleid


Audio Reportage


Brugge, dinsdag 23/10/2007. Familiezorg West-Vlaanderen vzw ontvangt de eerste prijs in het kader van "Vertil je niet", een Europese campagne om fysieke overbelasting op het werk te voorkomen.

De Hoge Raad voor preventie en bescherming op het werk (HRPBW) bekroont Familiezorg West-Vlaanderen vzw voor haar integraal tilbeleid met als titel "Een steuntje in de rug…". De Oesterbank uit Oostende en het UZ Gent, krijgen een eervolle vermelding. De genomineerde organisaties zijn uitgenodigd voor het slotevenement van de Europese campagne in Bilbao.

Met het uitreiken van awards wil de Hoge Raad aan de hand van goede praktijkvoorbeelden aantonen dat iedereen baat heeft bij veilige en gezonde werkmethoden.

Thuiszorg en tillen

Bij Familiezorg West-Vlaanderen vzw, een thuiszorgdienst, werken ongeveer 1300 verzorgenden. Uit een bevraging en observatiebezoeken blijkt dat zij vaak te kampen hebben met rugklachten. Huishoudelijk werk, persoonsverzorging,… kunnen de rug behoorlijk belasten. Om de rugklachten terug te dringen, bouwde Familiezorg West-Vlaanderen daarom een tilbeleid uit. Concrete maatregelen, acties en vorming ondersteunen een rugvriendelijk klimaat voor de verzorgenden.

"Zo brengen jaarlijkse opleidingen en vormingen het tilbeleid onder de aandacht," stelt Christian Devlies, stafmedewerker preventie bij Familiezorg West-Vlaanderen. "Het tilbeleid werpt ook vruchten af voor alle betrokken partijen: verzorgenden, begeleidende medewerkers, zorgvragers, mantelzorgers,… Als het aantal rugklachten bij verzorgenden vermindert, daalt ook de arbeidsongeschiktheid, wat dan weer positief is voor de kwaliteit en continuďteit van de zorg. Deze prijs is dan ook een bekroning op de inspanningen die Familiezorg West-Vlaanderen levert," besluit Christian Devlies.

(FN-Meegedeeld-Familiezorg)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag