Nieuws uit de Brugse regio

Nieuwe bezetting van Lappersfortbos nakend

Nieuwe bezetting van Lappersfortbos nakend
Brugge, zondag 14/10/2007. Klaarblijkelijk doen de nakende plannen van het Brugse stadsbestuur om het Lappersfortbos gedeeltelijk te kappen, ten behoeve van een belangrijke verbreding van de Vaartdijkstraat, de gemoederen rond het symbolische zonevreemde bos weer danig oplaaien. Vorige week is immers het openbaar onderzoek gestart, voor de "heraanleg van de Vaardijkstraat", zoals de plannen op aanplakborden eufemistisch heten. Bij uitvoering zou een eerste deel van het bos zou moeten worden gekapt en naar verluidt loopt het bouwdossier voor kantoren ten behoeve van de Fabricom-groep in een ander deel van het bos ook sneller.

5 jaar na bezetting

Het zou dus goed kunnen dat, precies vijf jaar na de gewelddadige politieontruiming van het toen door jongeren bezette Lappersfortbos op 14 oktober 2002, het bos alsnog gedeeltelijk verdwijnt.

Spandoeken

Vandaag, precies op de verjaardag van het einde van de bezetting van het bos, Ún op de dag dat vele Bruggelingen vlak aan de ingang van het bos de zondagmarkt kwamen bezoeken, is een nieuw spandoek, met het opschrift "SOS Lappersfort", en een zwarte vlag aan de oude ingang van het Bos in Ten Briele opgedoken. Via informele weg kreeg onze redactie ook lucht van nieuwe plannen voor een bezetting van het bos.

GGF: niets mee te maken

Het Groene Gordel Front, dat zich al jaren inzet voor het behoud van het bos, beweert niets met de spandoeken te maken te hebben. GGF woordvoerder Luc Vanneste "vermoedt dat de spandoeken het werk zijn van een kleine groep vroegere of potentieel nieuwe bezetters van het bos".

Nieuwe bezetting

Een andere bron bevestigt die laatste mogelijkheid, "maar een eventuele actie zal pas plaats vinden, als aanstalten worden gemaakt om echt te gaan kappen. Wij willen eerst het overleg nog een kans geven om een oplossing te vinden, maar met Moenaert als burgemeester betekent overleg bijzonder weinig," zegt J., die bevestigt deel uit te maken van een nieuwe groep jongeren, die "het bos met hand en tand zullen verdedigen. Deze keer zal een gewelddadig optreden van de politie op meer weerstand kunnen rekenen: geweldloos, maar effectief... Het bos zomaar opgeven, alleen maar omdat een politieker geen gezichtsverlies zou leiden kunnen wij niet toelaten. Waar is de tijd dat Moenaert nog jong was en voor idealen stond? Dan zou hij waarschijnlijk naast ons hebben gestaan. Nu is hij een hypocriete oude man geworden, die naar jonge mensen, die hier over 50 jaar nog door dit bos willen kunnen wandelen, niet eens wil luisteren. Laat staan dat hij ze begrijpt en dat hij dan dus ook maar overweegt een verstandige stap terug te doen." besluit J.

(FN-Op Locatie)
Meer over Actie    Politiek    Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag