Nieuws uit de Brugse regio

Clash tussen extreem rechts en links in Brugge? (Update)


Audio Reportage

Clash tussen extreem rechts en links in Brugge? (Update)
Brugge, dinsdag 9/10/2007. Op zondag 21 oktober willen twee verschillende organisaties, van extreem rechts en links in Brugge tegelijkertijd actie voeren.

De "Vlaamse Jongeren Westland", bekend van ondermeer hun activiteiten in en rond het door de burgemeester geruime tijd gesloten café de Kastelein én een groepering "Blokbuster" dat zich in het anarchistisch linkse milieu beweegt, hebben beiden opgeroepen op actie te voeren in de Brugse binnenstad.

De extreem rechtse betoging zou door de straten van Brugge trekken onder het motto "eigen volk eerst". De linkse wil "duidelijk maken dat de Brugse jongeren zich verzetten tegen fascistische groeperingen en hun methoden," zegt Karel Mortier van Blokbuster. "De afgelopen decennia was deze stad een broeihaard voor gewelddadige extreem-rechtse groepen. Het was hier dat de verboden privémilitie VMO in de jaren 1980 voor geweld en vernielingen zorgde, met de steun van Dewinter en Vanhecke. In de jaren 90 waren er pogingen van jonge neo-nazi's om op die traditie in te pikken, onder meer met een gewelddadige campagne tegen andersdenkenden en migranten... Extreem-rechts weet dat geweld en nazisme niet aanvaard worden door bredere lagen, maar toch probeert het de straat te veroveren. Wij kunnen gebruik maken van het maatschappelijke afwijzen van hun geweld om hen te isoleren en terug te dringen."

Het stadsbestuur zegt op de hoogte te zijn van de intenties van beide organisaties, maar heeft nog geen antwoord geformuleerd op beide aanvragen.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Milieu    Politiek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag