Cultuur en evenementen

Nieuw Concertseizoen in het Concertgebouw gestart


Audio Reportage


Brugge, zaterdag 22/9/2007. Vrijdagavond zat de grote zaal van het Concertgebouw in Brugge tot boven gevuld voor een compleet Bachprogramma door het jarige huisorkest Anima Eterna.

10 muzikanten hadden geen moeite om 5 concerti van de grote Bach te brengen. Het gebrek aan intimiteit,waar Jos Van Immerseel voor vreesde, werd ruimschoots goed gemaakt door de topmusici. Alles werd perfect gebracht, maar het tweede deel van het 5de Brandenburgse concerto stak er met kop en schouders bovenuit : Topklasse.

De "Eeuwige Ziel" mag dit jaar twintig kaarsjes uitblazen. Wat begon als een barokensemble mag zich vandaag zeker een orkest noemen dat kan wedijveren met de andere grote. Bart Demuyt liet dan ook niet na om de jarige in de bloemen te zetten op de receptie na het concert. In één adem dankte hij ook de hele concertgebouwploeg.

Het minifestival XXTASE gaat, gespreid over vier dagen, 400 jaar muziekgeschiedenis de revue laten passeren. Dat zoiets in 4 dagen een onbegonnen zaak is, is overduidelijk. Maar overal dienen keuzes gemaakt, dus ook bij XXTASE. De concertzaal was inderdaad iets groter dan Café Zimmermann in Leipzig, maar hij nam het risico een beetje aan intimiteit te verliezen.

Ter gelegenheid van het jubileum is er ook een fotoboek uitgegeven met beelden geschoten tussen de orkestleden tijdens repetities. Dirk Vervaet is orkestregisseur bij Anima Eterna en selfmade fotograaf. Het boek is het resultaat van 5 jaar werk.

Ook burgemeester Moenaert was in de wolken van het concert en hij kon zijn fierheid over het gebouw niet onder stoelen of banken steken.

(Patrick Pieters-Op locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Literatuur    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag