Nieuws uit de Brugse regio

Bib leert jongeren middeleeuwse handschriften lezen


Audio Reportage

Bib leert jongeren middeleeuwse handschriften lezen
Brugge, woensdag 19/9/2007. De Brugse bibliotheek is een unieke plek in Vlaanderen, een gewone openbare uitleenbibliotheek en erfgoedinstelling onder één dak werken. Weinig jongeren zijn er echter van op de hoogte dat de bibliotheek behalve duizenden boeken, cd's, tijdschriften, strips en films ook nog heel wat andere schatten bewaart: middeleeuwse manuscripten, oude drukken, het archief van Guido Gezelle, kostbare kranten en diverse bijzondere privé-bibliotheken en verzamelingen. Daar wordt nu verandering in gebracht via een nieuw educatief project dat jongeren via een workshop kennis laat maken met deze normaal eerder verborgen collecties.

De Brugse bibliotheek, de erfgoedcel en kalligraaf Brody Neuenschwander staken de koppen bij elkaar en bogen zich over de vraag hoe oude boeken en jonge mensen elkaar kunnen vinden. De oplossing is een actieve workshop geworden, waarbij leerlingen de handschriften niet alleen van dichtbij kunnen bekijken, maar waarbij ze perkament tussen hun vingers kunnen voelen en het moeizame schrijfwerk met de ganzenveer zelf kunnen oefenen.

Tussen december en mei kwamen in een proefproject al een 25-tal klassen naar de bibliotheek om een workshop te volgen, met bijzonder positieve reacties. De eerste klassen voor dit jaar meldden zich ondertussen alweer aan en vandaag was er een studiedag over het thema.

Ina Verrept, erfgoedconsulent bij de Erfgoedcel Brugge weet dat jongeren niet uit zichzelf in de oude boeken zullen duiken, maar de interesse is gauw gewekt merkt ze. Cultuurschepen Yves Roose, die zelf het schrijven liever aan zijn vrouw overlaat, hoopt dat het project blijvend de belangstelling voor de geschiedenis van het schrift en het boek hoog helpt houden.

(FN-Op Locatie)
Meer over Literatuur    Politiek    Yves Roose    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag