Nieuws uit de Brugse regio

De pareerkaars van het Heilig Bloed is terug in BelgiŽ


Audio Reportage


Brugge, vrijdag 31/8/2007. De pareerkaars van het Heilig Bloed is terug in BelgiŽ en wordt tentoongesteld in het Koninklijk Paleis in Brussel dankzij het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting.

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting heeft het vijftiende-eeuws Brugs beeldhouwwerk aangekocht: een vaandel van de Heilig-Bloedprocessie, in polychroom hout, dat aan het einde van de achttiende eeuw uit Brugge verdween en waarvan werd aangenomen dat het voorgoed verloren of vernietigd was. Dominique Allard, de directeur van de Koning Boudewijnstichting, noemt de reddingsoperatie "een fantastisch verhaal."

Elk jaar in mei werd het beeld door de stad gedragen tijdens de Heilig-Bloedprocessie, een eeuwenoud gebeuren waaraan de hele stad Brugge deelnam.

Het beeldhouwwerk stelt de Patriarch van Jeruzalem voor die, na de tweede kruistocht in 1150, aan Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen, de relikwie van het Heilig Bloed overhandigt. Het tafereel wordt omgeven door de doornenkroon en de wapens van Oostenrijk, Jeruzalem en het Oude Vlaanderen.

Het werk dook dit jaar op de Engelse kunstmarkt op. Er zijn slechts weinig Brugse beeldhouwwerken uit die periode bewaard gebleven. Maar ook de subtiele uitvoering en de historische oorsprong van het werk konden de Aankoopcommissie van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting overtuigen om dit werk aan te kopen, zodat het voor altijd in Brugge kan blijven. Een geslaagde reddingsoperatie voor Brugs en Vlaams erfgoed. Hoeveel voor het werk is betaald is nog niet bekend gemaakt.

De pareerkaars wordt Ė voor het eerst sinds meer dan twee eeuwen in BelgiŽ Ė vanaf 4 september in het Koninklijk Paleis tentoongesteld. Tot 16 september is het Paleis alle dagen geopend, behalve op maandag. Vanaf het najaar zal het werk dan naar Brugge terugkeren.

(FN-Meegedeeld-Belga Press Release)
Meer over Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag