Cultuur en evenementen

Muzikaal eerbetoon aan stadsbeiaardier Aimé Lombaert


Audio Reportage

Muzikaal eerbetoon aan stadsbeiaardier Aimé Lombaert
Brugge, zaterdag 25/8/2007. Op het binnenplein van het Brugse belfort konden we zaterdagavond onder een droge heldere zomerhemel genieten van een nooit gehoord concert waar het Brugse Dumery beiaard wonderwel samenklonk met een kamerorkest bestaande uit een piano, een hobo en een cello...

De voorzitter van de Brugse Klokkenspel Vereniging, Robert Dooms, begon het concert met een groet aan Aimé Lombaert, de Brugse stadsbeiaardier die er niet bij kon zijnomwille van een slepende ziekte, maar de avond werd muzikaal eerbetoon aan de grootste Brugse stadsbeiaardier ooit.

Er volgden harmonische samenklanken met muziek van Purcell, Beethoven, Rossini, Boccherini, Mozart, Bizet en Johann Strauss. Op dat mooie binnenplein van het Brugse belfort genoten 300 mensen met volle teugen.

Trumpet Voluntary op de belfortbeiaard werd gespeeld door Trevor Workman die tot 4 keer toe op een uur tijd alle 366 treden van de Brugse toren moest trotseren. Achteraf spraken we een bezwete Trevor Workman in de Hallen.

Het overbekende menuet van Boccherini werd als het ware in dialoog gespeeld tussen het kamermuziekensemble en de 'Reizende beiaard Nederland' die werd bespeeld door Boudewijn Zwart, naar eigen zeggen een Heavy Metal muzikant.

Midden in het programma stond Piazzola geprogrammeerd. Zijn vier jaargetijden, Las Cuatro Estaciones Porteñas, zorgden voor het kippenvelmoment. Om Boudewijn Zwart de gelegenheid te geven de toren te beklimmen, speelde de Nederlandse Petra Luteijn 'Adios Noniño' op de piano. Tussen de verschillende seizoenen door improviseerde Zwart dan op de Belfortbeiaard.

De Rus Wladimir Skliarenko op hobo, de Duitse Russin Elena Letchouk op piano en de Russische Ludmilla Masximova konden er van op aan dat een aantal toeschouwers koude rillingen kregen, niettegenstaande de zwoele avond. De muziek van de Argentijnse componist bleef aan de Brugse ribben kleven.

De Engelse beiaardier speelde nog het afscheidslied: de aanwezige Brugse melomanen, maar ook luisteraars die van heinde en ver waren afgezakt naar Brugge hadden geen duit uitgegeven voor meesterlijke opvoeringen door duidelijk gedreven musici...

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag