Nieuws uit de Brugse regio

Gouverneur wijst Moenaert terecht over aanpak gemeenteraad


Audio Reportage

Gouverneur wijst Moenaert terecht over aanpak gemeenteraad
Brugge, maandag 20/8/2007. Gouverneur Paul Breyne heeft het Brugse Stadsbestuur en Burgemeester Patrick Moenaert terecht gewezen, omdat de burgemeester, onder meer tijdens de gemeenteraad van 29 mei 2007, de rechten van gemeenteraadsleden van de oppositie met de voeten heeft getreden.

De gouverneur stelt expliciet dat volgens de bepalingen van het gemeentedecreet elk gemeenteraadslid mondeling moet kunnen stemmen.

Gewoonte was onwettelijk

In Brugge wordt in regel per fractie gestemd omwille van praktische redenen, omdat op de agenda meestal een 100-tal punten staan en mondeling stemmen dan moeilijk werkbaar is, maar de burgemeester weigerde na uitdrukkelijke vraag van onder meer gemeenteraadslid Rita Brauwers (Groen!) de mondelinge stemming, en kan niet onder het nieuwe gemeentedecreet. Het Brugse reglement van de gemeenteraad, dat meerderheid tegen oppositie werd goedgekeurd, stelt dat enkel een derde van de leden mondelijke stemming kunnen vragen. Die regeling is echter onwettelijk, bevestigt de gouverneur nu.

Wordt raad onwerkbaar?

Volgens Burgemeester Moenaert heeft de oude regeling "sinds jaar en dag probleemloos gewerkt" en kan de in vraag stelling ervan "zware gevolgen hebben voor het praktisch verloop van de gemeenteraadszittingen."

Volgens gemeenteraadslid Rita Brauwers zal het allemaal wel zoŽn vaart niet lopen en is individueel stemmen, vooral over belangrijke dossiers, een garantie voor transparante democratische werking van de gemeenteraad.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Politiek    Groen    Patrick Moenaert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag