Cultuur en evenementen

Grote belangstelling voor orgeldriedaagse in Sint-Salvator


Audio Reportage

Grote belangstelling voor orgeldriedaagse in Sint-Salvator
Brugge, zaterdag 11/8/2007. Verschillende organisten nemen drie dagen na elkaar het kathedraalorgel onder handen, om te laten horen dat het grote instrument niet alleen dient om de erediensten op te luisteren, hoewel het oorspronkelijk wel daarvoor in de kerk is neergezet.

Vrijdagavond was het de beurt aan de Duitser Hans Uwe Hielscher Momenteel is hij organist en beiaardier in Wiesbaden. Naast werk van Couperin (1668-1733) en Jozef Rheinberger (1839-1901) was een medley van negro-spirituals enorm te smaken, wat niet wegneemt dat de andere werken niet goed waren, integendeel.

Op een groot scherm kon het talrijk opgekomen publiek door middel van een camera, opgesteld bij het orgel, de virtuoos zijn toetsen en registers zien betokkelen. Het publiek genoot met volle teugen van de mooie muziek in één van 's werelds allereerste concertruimtes. De Brugse kathedraal was naast die van Brussel, Antwerpen, en Gent de laatste in een reeks van 4 voor Hielscher op zijn tournee.

Zaterdag is het de beurt aan de Poolse Irena Wiselka-Cieslar en zondag musiceren Matthias Schlubeck op panfluit en Ignace Michiels op "zijn" kathedraalorgel. Sinds 1996 spelen Schlubeck en Michiels immers regelmatig in "vast" duoverband.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag