Cultuur en evenementen

Festival Musica Antiqua 2007 afgesloten


Audio Reportage


Brugge, zondag 5/8/2007. Alles begon om halftwaalf in de Sint-Annakerk. Als kerk die tijdens de concerten werd gebruikt, mag ze dan wel de kleinste zijn, maar het geluid is het grootste.
Een andere laureaat van vorig jaar was het aperitief: Xacona is een groep jonge musici van verschillende nationaliteiten die een gesmaakt concert weggaven.

Sonates van Couperin en Zelenka bewezen dat de muzikanten van de bovenste plank waren. Tussen de twee sonaten, was er een heel intiem moment : Philippe Grisvard op klavecimbel en Fran├žois Joubert-Caillet op violone, een zesnarig instrument dat bespeeld wordt als een cello, met een mooie, diepe klank. Dat was het kippenvelmoment van het concert.

Wie er eieren naar Clara gebracht heeft weten we tot op vandaag nog altijd niet, maar na het concert was er een met zon overgoten landelijk buffet in de tuin van de Sint-Jorisgilde. Het geheel werd muzikaal begeleid door "La Jazzita", een jazzy groepje uit het Brugse dat er wonderwel in slaagde om de sfeer er in te brengen. Toen de innerlijke mens versterkt was, trokken we rond om enkele indrukken van het festival voor de eeuwigheid vast te leggen.

Voor Stefaan Dewitte was het zijn laatste festival als directeur. Hij geeft de fakkel over aan Tomas Bisschop en Hendrik Storme. Zij zullen misschien een eigen stempel op het muziekgebeuren leggen, maar behouden wat al zovele jaren goed was.

Orfeo: eerste opera ooit

Als sluitstuk werd in een bomvolle concertzaal van het Concertgebouw de allereerste opera ooit, opgevoerd. "Orfeo" van Claudio Monteverdi. Voor de opvoering zorgde het Italiaanse gezelschap La Venexiana. Niemand ging ontgoocheld naar huis, hoewel sommigen kritiek hadden op de enscenering en de kostuums die afbraak zouden gedaan hebben aan het mooie muzikale spel. Maar het ging hier toch over een puike opvoering met zangers die naam meer dan waard.

We kunnen weer beginnen aftellen naar 30 juli 2008, wanneer het volgende festival plaats heeft.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag