Cultuur en evenementen

Antwerpse knapen zingen hemelse Finse muziek met Zefiro Torna


Audio Reportage


Brugge, dinsdag 31/7/2007. Samen met de Finse muzikant Timo Väänänen, een achttal jonge leden van het Antwerpse kathedraalkoor en Els Van Laethem, bracht Zefiro een concert dat nog lang zal nazinderen in het Brugse Concertgebouw.

De glasheldere knapenstemmen in combinatie met de stem van Els Van Laethem zullen hoogstwaarschijnlijk op ieders gemoed gewogen hebben. De frisse percussie benadrukte de ijlheid van de muziek. De kamermuziekzaal in het Concertgebouw leende zich uitstekend om een ruimtelijk effect van de knapenstemmen te bewerkstelligen: knapen links en knapen rechts op de tweede verdieping. Jürgen De Bruyn, de man die Zefiro leidt, zegt dat het concert een hele uitdaging was.

Voor iedereen in de zaal mocht het nog veel langer geduurd hebben. Wanneer we dezelfde dag op het avondconcert navraag deden over het Finse concert, was iedereen vol lof en bewondering. Een openbaring voor ons, warmere zuiderlingen, was het mooi, helder klinkende Kantele, een Fins tokkelinstrument hier bespeeld door Timo Väänänen. De naam van het programma zou wel eens kunnen wijzen op de fragiele klanken die het instrument voortbrengt. Väänänen was vol lof over de knapen van het Antwerps Kathedraalkoor en hun aanpak van de Finse muziek.

Achteraf werd de CD De Fragilate - ook de titel van het concert - voorgesteld. In het najaar komt hij in de winkels terecht. We konden ook praten met de uitvoerders die heel graag voor onze micro hun een beetje uitleg gaven. De CD evenaart trouwens het live gebeuren in het Concertgebouw.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag