Nieuws uit de Brugse regio

Groeningemuseum koopt Maelbeke - Madonna


Audio Reportage

Groeningemuseum koopt Maelbeke - Madonna
Brugge, donderdag 2/8/2007. Het Brugse College van Burgemeester en Schepenen heeft de aankoop goedgekeurd van een uiterst zeldzaam zeventiende-eeuws schilderij voor 139.000 euro dat, uiteraard na goedkeuring van de gemeenteraad, zou toegevoegd worden aan de collectie van het Groeningemuseum.

"Het betreft een geschilderde kopie naar Jan van Eyck, die echter tot midden jaren ┤80 in de kunsthistorische literatuur als hÚt origineel beschouwd en pas in 1985 als een 17de-eeuwse kopie werd ge´dentificeerd. De kopie werd destijds in opdracht van de Ieperse kannunik Pieter Wyts geschilderd. Het origineel van Van Eyck stond bekend als de zogenaamde "Maelbeke-Madonna" maar is verloren gegaan tijdens de Franse Revolutiev" zegt Till Borchert, conservator van Groeninge.

"Van Eyck┤s Maelbeke-Madonna had een bijna legendarische reputatie. Het paneel werd in opdracht van Nikolas van Maelbeke, provoost van Sint Maartenskerk te Ieper gemaakt. De kunstenaar overleed echter tijdens de uitvoering van de opdracht. Zijn medewerkers hebben het vermoedelijk onder leiding van Jan┤s broer, Lambert van Eyck afgewerkt. De triptiek werd nadien in de kooromgang van de Ieperse kerk ge´nstalleerd. Het kunstwerk was zeer verwant met van Eycks "van der Paele-Madonna" dat al deel uitmaakt van het Groeningemuseum. De kopie die voor het laatst in 1906 openbaar tentoongesteld werd, is van groot kunsthistorisch belang en kadert perfect in de sleutelcollectie van het Brugse Groeningemuseum," zegt Borchert nog.

(FN-Meegedeeld-Brugge)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag