Cultuur en evenementen

Brugge even het wereldcentrum van de pianoforte


Audio Reportage


Brugge, zaterdag 28/7/2007. Waar men gaat langs Brugse wegen, komt men dezer dagen wel muzikanten tegen. De wereld van de oude muziek is eind juli begin augustus het Mekka van de oude muziek. Concerten, wedstrijden, tentoonstellingen en lezingen zijn in één of andere Brugse locatie wel te bespeuren.

De Hallen zijn het toneel voor de tentoonstelling over klavecimbels en fortepiano´s. Fortepiano´s zijn de eerste versies van onze welgekende vleugelpiano. Mozart himself speelde ooit op zo´n instrument. Het is slechts sinds 1853 dat de huidige vleugelpiano werd ontwikkeld door Heinrich Engelhard Steinweg: de Steinway-piano.

Naast de tentoonstelling vindt ook gewoontegetrouw de wedstrijd plaats die waar ook ter wereld hoog wordt aangeschreven. Dit jaar spelen klavecimbel en pianoforte de hoofdrol. Bart Van Oort en Claire Chevalier, beiden gekende pianofortespelers, maken dit jaar deel uit van de jury. Specialist ter zake geven zij een woordje over een pianoforte is. Claire Chevalier is dit jaar voor het eerst gevraagd als jurylid. Bart Van Oort gaf speciaal voor ons een voorbeeld op twee van de drie gebruikte instrumenten, het derde werd op datzelfde moment een beetje bijgewerkt voor de volgende wedstrijddag. "Brugge is even het wereldcentrum van de pianoforte," besloot Van Oort zijn evaluatie van het festival.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag