Cultuur en evenementen

De duivel was er bij in de Onze-Lieve-Vrouwkerk


Audio Reportage


Brugge, vrijdag 27/7/2007. De duivel was er bij in de Onze-Lieve-Vrouwkerk, gisterenavond. Niet dat het kwade intrek had genomen in de kerk, maar zo heette het zeskoppige koor dat op uitnodiging van Musica Antiqua donderdag de kerk liet galmen.

"Diabolus in Musica" is een groep Franse zangers die zich toeleggen op vroeg middeleeuwse muziek uit de 12de en 13de eeuw. Die naam heeft betrekking op de niet zo voor de hand liggende tooninterval die door de middeleeuwse mens als des duivels werd aanzien.

Ze brachten een concert dat tussen de oren zal blijven hangen. De zes mannen vooraan boeiden alle aanwezigen uitermate. Zij die echt voor de oude miziek kwamen, waren er niet aan voor hun moeite. De voorstelling duurde iets meer dan een uur. Voor veel mensen mocht het wel iets meer zijn.

Achteraf gaf de leider en bezieler van Diabolus in Musica, Antoine Guerber, in de Festival Foyer īt Leerhuys in Groeninge een woordje uitleg over de muziek en zegt daarbij dat het in zijn bedoeling ligt om mensen te overtuigen van de schoonheid van de, voor onze tijd, niet zo evidente muziek. Heel wat mensen hebben nog een verkeerd idee over de Middeleeuwse muziek: Je moet niet vergelijken en de muziek ondergaan.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag