Nieuws uit de Brugse regio

Duivenvluchten opgeschort: H5N1 zorgt voor onnodige paniek


Audio Reportage


West-Vlaanderen, donderdag 5/7/2007. Bij de vele duivenmelkers in ons land heerst er terug paniek nadat Frankrijk besliste om de duivenvluchten te verbieden. Vlaams Parlementslid Karlos Callens (VLD) uit Ardooie heeft er bij de regering op aangedrongen om Frankrijk te vragen hun aanpak aan te passen, omdat die in strijd zou zijn met een Europese richtlijn.

Richtlijn

"Er was geruime tijd onduidelijkheid omtrent het al dan niet toebehoren van reisduiven tot de pluimveesector. Aan die onduidelijkheid werd op 20 december 2005 door de Europese Raad van Landbouwminister een halt toegeroepen. Die nieuwe richtlijn over Aviaire Influenza moest op 1 juli door alle lidstaten in nationale wetgeving worden omgezet. Frankrijk deed dit niet, met de gevolgen van vandaag...", klaagt Callens.

De richtlijn deelt de vogels in in 3 categorieŽn: pluimvee, wilde vogels en andere in gevangenschap levende vogels. Wedstrijdduiven vallen onder de laatste groep, dus wedstrijdduiven vallen niet meer onder pluimvee.

Aandringen

Callens heeft bij het FAVV aangedrongen de juiste maatregelen te nemen rekening houdend met de Europese richtlijn en Minister Karel De Gucht gevraagd om aan te dringen bij de Franse minister van Volksgezondheid, om rekening te houden met de naleving van de Europese richtlijn, zodat duivenvluchten over het Franse grondgebied verder worden toegelaten.

(FN-Meegedeeld-KC)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag