Cultuur en evenementen

CD met 3e van Beethoven opgenomen in Studio Red op t Zand


Audio Reportage


Brugge, zondag 1/7/2007. Dat het Concertgebouw in Brugge de muziektempel is waar veel groten der klassieke muziekwereld reeds hun plekje hadden of zullen hebben is sinds 2002 wel geweten. Maar dat het gebouw ook dienst doet als opnamestudio voor Cd's is niet zo algemeen bekend.

Het gebeurt niet elke dag dat je een groot symfonisch orkest evenals zijn dirigent een werk ziet uitvoeren in doordeweekse kledij. Vorige vrijdag waren wij getuige van een opname van de derde symfonie van Ludwig van Beethoven door de Filharmonie o.l.v. Philippe Herreweghe, in het Brugse Concertgebouw. U hoort orkestdirecteur Walter Van den Eeckhout.

Bij de beste van Europa

Waarom het Brugse Rode Gebouw op het Zand werd uitgekozen om opnames te doen: Volgens Van den Eeckhout heeft het Concertgebouw alle troeven in huis om de perfecte opnamestudio te zijn. Het is ook n van de weinige locaties in Vlaanderen die voor een degelijke opname in aanmerking komen. De uitstekende akoestiek en de centrale ligging zijn enkele van de pluspunten van het Concertgebouw dat Van den Eeckhout duidelijk catalogeert als "n van de betere Europese concertzalen."

deFilharmonie

deFilharmonie is een orkest waar 18 nationaliteiten tesamen zijn. Van den Eeckhout over zijn orkestleden die toch tamelijk trouw zijn en een redelijk poosje blijven.

Herreweghe

Dirigent Philippe Herreweghe is er zich van bewust dat er reeds ontelbare uitvoeringen zijn uitgebracht van Beethovens symfonien, maar hij vergelijkt het met de toneelstukken van Shakespeare die toch ook al ontelbare keren zijn uitgevoerd. Het is de interpretatie van de regisseur die er iets eigens van maakt. Zo ook maakt een dirigent zijn eigen interpretatie van de muziek.

De geluidstechnicus tenslotte was vol lof over de prestatie van het orkest en sprak van een Beethovenuitvoering van het hoogste niveau.

(Patrick Pieters-Op locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag