Cultuur en evenementen

Anna Vinnitskaya kreeg verdiende staande ovatie


Audio Reportage


Oostende, zondag 24/6/2007. De lieftallige Russische winnares van de Elisabethwedstrijd heeft vorige zaterdag in het Kursaal van Oostende met het eerste pianoconcerto van Tsaikovsky bewezen dat de jury van de wedstrijd de juiste beslissing genomen heeft.
Nou ja, iedereen in de zaal kwam wel al een beetje bevooroordeeld naar het concert : iedereen kwam om Vinnitskay aan het werk te horen en te zien. Niemand werd bedrogen. Ze speelde het pianoconcerto der pianoconcerto's op een manier die iedereen aan zijn zetel vastkleefde.

Emoties

Naast mij zat een mevrouw afkomstig van Kiev die ik af en toe eens een traantje zag wegpinken. Achteraf vertelde dat ze fier was om Russin te zijn toen ze haar bezig hoorde.

Het Nationaal Orkest van BelgiŽ, onder leiding van de jonge Finse dirigent Pietari Inkanen, was een schitterende begeleider voor Fraulein Anna. Ook het voltallige orkest komt alle eer toe.

Achteraf konden we Anna Vinnitskaya enkele vragen stellen. Heel bescheiden vertelde ze dat ze in shock was toen ze hoorde de eerst prijs gewonnen had. Nog op het podium heeft ze haar moeder gebeld, zelf pianiste, om het heuglijke nieuws te vertellen. Ze speelt na alleen klassieke muziek maar ze luistert ook graag naar jazzmuziek en het mag ook wel eens popmuziek zijn.

Leven overhoop

De eerste prijs, waar ze zich helemaal niet aan verwachtte, heeft haar leven een beetje overhoop gehaald. Ze had een vakantie gepland net na de wedstrijd, maar in plaats daar van staan er heel nu heel veel concerten op haar agenda.

Tijdens de finale van de Elisabethwedstrijd moest ze ook een modern werk spelen "La Luna y La Muerta". Bij de eerste oogopslag verstond ze het niet goed maar naderhand begon ze het te verstaan en de exotische ritmes vond ze heel leuk om spelen.

Ze hield er ook aan om in haar eigen taal de Russische mensen die hier wonen te bedanken en wenste hen al het goede toe.

(Patrick Pieters-Op locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag