Nieuws uit de Brugse regio

OSPAR conferentie: de zee moet schoner


Audio Reportage


Oostende, donderdag 28/6/2007. In Oostende gaat dezer dagen de OSPAR conferentie door. Het OSPAR-verdrag van 1992 regelt de internationale samenwerking om het zeemilieu van de noordoostelijke Atlantische Oceaan te vrijwaren. Het verdrag moet de activiteiten van de mens in het mariene milieu te beheren, met voorrang voor de bescherming van de ecosystemen.

Heel wat aandacht gaat in Oostende naar het project Fishing for litter , waarbij vissers allerlei afval, dat verzeild raakte in de netten, aan land brengen in plaats van het weer overboord te gooien. Minister van de Noordzee Renaat Landuyt noemt dat project vitaal, en ook in de visserijsector wordt het project door een aantal milieubewuste vissers omarmd, want voor de centen moet je het niet doen, zegt schipper Kurt Deman.

In Oostende wordt verder ook gepraat over de mogelijkheid van het injecteren van CO2 onder de zeebodem in lege of bijna lege olievelden. De Britten en de Noren beheersen deze techniek die momenteel verboden is door het OSPAR-verdrag. En van de doelstellingen van de bijeenkomst in Oostende is het amenderen van de tekst van het verdrag zodat de techniek toegelaten wordt.

(FN-Op Locatie)
Meer over Milieu    Renaat Landuyt    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag