Nieuws uit de Brugse regio

De wereld als grote zetel: Brugse Couchsurfers


Audio Reportage


Brugge, woensdag 20/6/2007. Ook Brugge telt een 60-tal "couchsurfers": mensen die in hun huis gasten uit de hele wereld ontvangen, en zelf ook van zetel naar zetel de wereld rondreizen. Wereldwijd zijn er enkele honderdduizenden van die couchsurfers, en dan ontbreekt Brugge uiteraard niet. Martine Konings is echter niet zomaar een couchsurfster: ze is een ambassadeur extra-ordinaire voor de organisatie.

Begin

"Toen ik een jaar geleden een piepklein artikeltje las in de Flair over gratis slaapplaatsen terwijl je op reis bent, was mijn interesse meteen gewekt. Op het internet vond ik de site www.couchsurfing.com en vond het een fantastisch idee: je schrijft je in - gratis -, maakt een profiel aan en gaat op zoek naar gastheren en -vrouwen over heel de wereld, die je een slaapplaats bij hen thuis aanbieden voor de nacht. Dit kan een plekje op de zetel zijn voor een nacht, maar net zo goed een vrije logeerkamer, of een stuk van de tuin waar je je tentje op kan zetten. Eventueel kan je ook gewoon mensen vinden die je hun stad tonen of waar je een pintje mee kan gaan drinken en ondertussen de couleur locale opsnuiven," zegt ze.

Eerste gast

"Ik schreef me in, want ik wilde die zomer naar Dublin op mijn eentje en had geen zin in hotel of jeugdherberg. Op mijn profiel vermeldde ik dat ik zelf ook wel een bed over had, waar reizigers terecht konden, en aangezien ik een echte Bruggelinge ben, kan ik ze heel veel waardevolle toeristische tips meegeven. Na twee dagen al, kreeg ik mijn eerste Couch Request, via mail, van een Amerikaanse toerist die graag een nachtje in Brugge wilde blijven. Op zijn profiel zag ik dat hij al heel wat referenties had gekregen van andere reizigers, die hem al als gast in huis hadden gehad. Na een paar mails heen en weer, via de Couchsurfing site, ging ik akkoord en spraken we af. Het bleek een sympathieke, beetje verlegen man te zijn, waarmee ik een aangenaam gesprek had over Brugge, over zijn reizen, over mijn plannen, over het leven. Mijn eerste Couchsurfing-gast viel dus enorm mee," herinnert Marine zich.

Dublin and beyond

"Na enige dagen kreeg ik ook berichtjes uit Dublin, mijn aanvragen hadden resultaat gehad. Ook ik kon tijdens het reizen bij een paar couchsurfers terecht. Sindsdien kan ik alleen maar superlatieven bedenken voor het couchsurfen. Ik heb een heerlijke reis gehad en echt vrienden gemaakt. Ondertussen zijn al meer dan 40 mensen van over heel de wereld bij mij komen logeren."

Veilig

"Negatieve ervaringen heb ik niet, vooral omdat de veiligheid in het systeem van groot belang is: je geeft een referentie aan de mensen die je ontmoet en je krijgt er zelf ook n terug. Iedereen die je op Couchsurfing ontmoet, kun je zodoende aan je eigen profiel linken en zo creer je een netwerk van vrienden over heel de wereld," besluit Martine Konings.

(FN-Meegedeeld-MK)
Meer op www.couchsurfing.com/people/-martine-
Meer over Politiek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag