Nieuws uit de Brugse regio

UNIZO wil overleg over stadionplannen Club Brugge


Audio Reportage


Brugge, vrijdag 25/5/2007. "Het nieuwe stadionproject van Club Brugge mag niet gefinancierd worden met een shopping mall die bestaande handelszaken in de nabije handelskernen kapot concurreert." Dat zegt UNIZO ondervoorzitter Willy Moeyaert, in een eerste reactie op de mededeling vandaag van Club Brugge. Daarin zegt de club tegen eind juni een MER-rapport klaar te willen hebben, een wettelijk vereist milieu-effectenrapport.

UNIZO heeft geen bezwaar tegen financiering uit sportgerelateerde business rond het stadion. "Maar, de bestaande handel in de kernen mag niet de prijs betalen voor de groeiplannen van een voetbalclub," zegt Moeyaert.

UNIZO is bereid hierover met het bestuur van de club te overleggen. Bij de Vlaamse regering dringt UNIZO aan op een globale visie op ruimtelijke ordening en groothandelsvestigingen.

UNIZO kant zich in geen geval tegen de stadionplannen van Club Brugge. De organisatie verwelkomt ook de intentie van het Club-bestuur in haar plannen rekening te houden met de socio-economische gevolgen, verbonden aan een project van dergelijke omvang.

Samen met het Club-bestuur wil UNIZO een consensus vinden tussen het vrijwaren van de bestaande handel in de omringende kernen en de noodzaak de bouwplannen van de club te financieren.

De KMO-organisatie realiseert zich dat de verhuur van ruimtes voor grootschalige kleinhandel ongetwijfeld noodzakelijk zal zijn voor Club Brugge om de rest van de infrastructuur te kunnen financieren. Toch vraagt UNIZO dat er enkel handelszaken zullen komen die direct of indirect met de club te maken hebben. Dit is geen locatie om een compleet winkelcomplex op te trekken, aldus de KMO-organisatie.

Voor UNIZO blijft een nieuw winkelcomplex rond Brugge in elk geval onaanvaardbaar. In 2008 opent er al een groot shoppingcentrum, de Blauwe Toren. Dit zal al zeker een nefaste invloed hebben op de rendabiliteit van de handelszaken in Brugge. Nog een shopping kunnen deze handelszaken niet aan, aldus UNIZO.

Aan de Vlaamse regering vraagt UNIZO een masterplan distributie te ontwikkelen rond ruimtelijke ordening en de inplanting van grootschalige handelsvestigingen. De organisatie wil daarover overleg met ministers Leterme (Vlaamse regering), Moerman (Economie), Van Mechelen (ruimtelijke ordening) en Peeters (Milieu).

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer over Ruimtelijke Ordening    Milieu    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag