Economie

Bombardier : vakbonden voorlopig gerustgesteld


Audio Reportage


Brugge, woensdag 23/5/2007. De vakbonden en de meerderheid van de arbeiders van Bombardier lijken voorlopig gerustgesteld over de toekomst van het bedrijf. Dat bleek deze morgen na een presentatie door de bonden aan de arbeiders met de resultaten van recent overleg met de lokale en de Europese leiding.

Onrust

Naar aanleiding van de sociale onrust die was begonnen op vrijdag 20 April, over de verplaatsing van heel wat ruwbouwwerk naar een zusterbedrijf in TjechiŽ, is er bij Bombardier overleg geweest met de Europese directie. Vandaag werd door de vakbonden al gevolg daarvan een gemeenschappelijke presentatie gegeven aan alle arbeiders met de resultaten van het overleg met de lokale en de Europese leiding. De vakbonden bebben duidelijk "het signaal gekregen om stabiliteit op korte en lange termijn te kunnen creŽren voor alle arbeiders, desondanks de veranderingstrategiŽen vanuit Bombardier , die zich wenst concurrentiŽler op te stellen op de verzadigde markt."

De bestaande opdrachten blijven behouden voor de site in Brugge, maar dat betekent dat er toch mee rekening moet gehouden worden, dat het werkvolume per kernactiviteit niet altijd even hoog zal zijn.

Het is een werkzekerheidsclausule voor meerdere jaren verkregen (tot 2010 en zelfs verder) op voorwaarde dat Bobardier de Belgische bestellingenoptie Tram 3000 en Gewestelijk expressnet (GEN) rond Brussel kan binnenhalen. De timing van beslissing van het GEN blijft daarbij heel belangrijk. De directie bevestigde dat over meerdere jaren een verjongingsplan zal doorgevoerd worden, door huidige tijdelijke contracten de kans te geven op een vast contract en dit door vervanging brugpensioen. Als de bestellingen Tram 3000 en GEN binnen zijn zouden er ook bijkomende vaste aanwervingen volgen.

De vakbonden hebben duidelijk gesteld dat er, buiten het gekende kosten-besparingsplan "Brug naar de Toekomst", geen extra kostenreducties kunnen
plaatsvinden bij de arbeidersgroep.

Eťn van de elementen die voor de arbeiders nog steeds heel moeilijk blijft, is het thema van overplaatsing van een aantal ruwbouwactiviteiten naar het zusterbedrijf in TjechiŽ. Daarvoor zijn er nog bijkomende vergaderingen voor de ruwbouwmensen voorzien op donderdag 24 mei waarbij de locale directie nog eens de concrete situatie zal toelichten.

"In het algemeen kunnen we stellen als vakbonden dat we licht postief zijn met de resultaten van de besprekingen met de Europese directie ," zegt Steven Bogaert, hoofdafgevaardigde ACV-Metaal, "maar we moeten alles blijven opvolgen met argusogen. Er blijven themaīs openliggen die niet gemakkelijk zijn, zoals jobrotatie. Daarvoor zal verder sociaal overleg nodig zijn, anderzijds zijn sociale conflicten niet uitgesloten in de toekomst . Ook de beslissingsdatum van het GEN-project is van cruciaal belang voor de toekomst van het bedrijf!"

(FN-Meegedeeld-ACV)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Tewerkstelling    Vakbonden    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag