Cultuur en evenementen

Orgel Kathedraal wordt wellicht verbouwd


Audio Reportage

Orgel Kathedraal wordt wellicht verbouwd
Brugge, vrijdag 18/5/2007. Vandaag start de inmiddels 54ste editie van de kathedraalconcerten, met een concert van trompettist Bart Coppé en organist Ignace Michiels. Het concert vindt uiteraard plaats in de Sint-Salvatorskathedraal, op het fraaie orgel uit 1717, dat in 1935 voor het laatst, en vrij indrukwekkend werd uitgebouwd door de Johannes Klais uit Bonn. Dit gebeurde door het toevoegen van twee grote pedaaltorens en het verplaatsen van het positief. Het instrument dateert oorspronkelijk uit 1717 en is een schoolvoorbeeld van de laatbarok, gebouwd door Jacobus van den Eynde uit Ieper.

Aanpassingen

Het wordt wellicht de voorlaatste reeks concerten op het orgel in zijn huidige vorm, want volgens Pierre Roose, de voorzitter van de vzw Kathedraalconcerten, zal het orgel in 2009 worden aangepast, aan de noden des tijds.

Aanpassingen

Het elektrische tractuur van het orgel zal in originele mechanische vorm terug worden gebracht, en het positief orgel zal naar voren worden gebracht en het klavier naar achter. Het bovenste grootorgel zoor daardoor iets kunnen zakken waardoor er meer dynamiek en kracht zou kunnen gecreëerd worden.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag