Economie

Helikopter crasht in Zeebrugse achterhaven


Audio Reportage


Zeebrugge, dinsdag 24/4/2007. In de achterhaven van Zeebrugge, vlag bij de Bastenakenkade is deze namiddag een helikopter gecrasht, van de Knokke Helikopter Club. Bij het ongeval vielen als bij wonder geen gewonden.

Op de plaats van het ongeval was een oefening bezig, en bij het opstijgen van de heli maakte de piloot in opleiding volgens ooggetuigen wellicht een inschattingsfout, waardoor het toestel, dat toen op 30 meter hoogte vloog, schuin naar beneden kwam. Het toestel kantelde zijwaarts hard tegen de grond, waarbij de hefschroef los kwam.

Ongedeerd

De piloot in opleiding, die alleen aan boord zat, kwam er met de schrik vanaf. Er is een onderzoek ingesteld naar de precieze oorzaak van het ongeval.

Kritiek

Op de toenemende helikopteractiviteit vanuit Knokke-Heist is er trouwens in toenemende mate kritiek, vooral vanuit Dudzele, zegt gemeenteraadslid Erik Snauwaert. Deze vluchten gebeuren immers steevast via de achterhaven van Zeebrugge en draaien rond Dudzele dorp zo terug naar de helihaven te Westkapelle.

"Op sommige zaterdagen gebeurt dit met een frequentie van
een vlucht om het half uur en blijkbaar worden er zelfs bijkomende helicopters gehuurd om aan de vraag voor oefenvluchten te kunnen voldoen. De klachten in verband met lawaaihinder en schending van de privacy, gezien het zeer laag vliegen, zijn dan ook terecht," zegt Snauwaert.

Stad onbevoegd

Leefmilieuschepen Moniek Boydens zegt in het dossier weinig te kunnen doen: "De helikopters moeten een minimum hoogte van 200 meter respecteren, maar krijgen op die regels vaak uitzonderingen in onbewoonde gebieden, zoals de achterhaven... Dan mogen ze tot op 30 meter dalen of zelfs landen. De hele zaak is een nationale materie. de stad kan alleen punctuele klachten doorgeven, in de hoop dat de luchtvaartautoriteiten er iets aan doen."

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Milieu    Zeebrugge    Monique Boydens    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag