Cultuur en evenementen

Brugge heeft grootste klavecimbelklas van het land


Audio Reportage


Brugge, donderdag 19/4/2007. Het Brugse conservatorium heeft de grootste klavecimbelklas van het land. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de inspectie van het Deeltijds Kunstonderwijs. Met 15 leerlingen ingeschreven voor de klavecimbellessen van docent Jan Devlieger is Brugge een opvallende recordhouder.

15 Leerlingen tussen 8 en 70 jaar blijken in Brugge interesse het barokke instrument te tonen. In heel Vlaanderen zijn er dat 206. Vroeger had Antwerpen de meeste leerlingen, maar Brugge lijkt de andere scholen nu in een sneltreinvaart te hebben ingehaald. Volgens Jan devlieger zit er nog ruimte voor groei in de klavecimbelklas. Het conservatorium gaat overigens ook investeren in de succesvolle richting: er komen binnenkort twee nieuwe instrumenten.

Klavecimbel

Het klavecimbel is het grootste en belangrijkste toetsinstrument met getokkelde snaren. De eerste echt werkende exemplaren werden in de 16e eeuw in ItaliŽ gemaakt, na ongeveer 200 jaar van experimenteren. Het zuivere geluid maakte het tot een een populair solo- en begeleidingsinstrument tot in de 18e eeuw. Het instrument speelde een belangrijke rol in het barokorkest.

(FN-PP-Eigen Berichtgeving)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag