Nieuws uit de Brugse regio

KB korteafstandsvluchten op de lange baan


Audio Reportage


Nationaal, maandag 16/4/2007. Het op 21 november 2006 door federaal Minister voor Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) aangekondigde KB voor een "Verbod op Korte Vluchten minder dan 150 km" lijkt van de baan.

Nadat de actiegroep WILOO uit Oostende aanvankelijk "gecharmeerd was" door de intentie, waren ze nadien ontgoocheld door de reŽle inhoud van het ontwerp. Nu, ruim vier maanden na de aankondiging en na het verstrijken van de beloofde datum van publicatie, stelt WILOO helaas vast dat, ook al gaf de Europese commissie een positief advies, van het sterk verwaterda KB ook al helemaal niets in huis komt.

"Uit goede bron vernemen we dat het ontwerp een stille dood is gestorven en dat de minister zijn beloftes niet kan of wil waarmaken," zegt Jacques Denecker. "Ondanks het feit dat het ontwerp enkel zou slaan op vluchten binnen BelgiŽ van minder dan 150 km, en bijgevolg in de praktijk een druppel op een hete plaat zou betekenen, slaagt de minister er niet in om zijn KB er door te krijgen. Terwijl het leefmilieu kreunt in duizend talen mag er in ons land duidelijk niet aan de heilige koe van de luchtvaart geraakt worden," zegt de WILOO woordvoerder.

BelgiŽ doet minder

"Terwijl omringende landen een begin maken van allerlei maatregelen, zoals een interne kerosinetaks in Nederland, bengelt BelgiŽ blijvend aan de staart van het Europese peloton op gebied van milieumaatregelen ten opzichte van de luchtvaart. Dat een sp.a minister, die zich nochtans een groen jasje aankleedt, er niet in slaagt om een dergelijk zwak ontwerp te realiseren is des te schrijnender," vindt Denecker. "Groot slachtoffer van dit alles zijn uiteraard het milieu en de omwonenden van de luchthavens. Recente studies tonen aan dat vrachtvervoer met vliegtuigen 100 maal schadelijker is voor het milieu dan vervoer per schip, en dat een modern passagierstoestel in vergelijking met een hogesnelheidstrein tien maal schadelijker is op de korte afstand."

(FN-Meegedeeld-WILOO)
Meer over Milieu    Politiek    sp.a    Renaat Landuyt    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag