Economie

Unizo ongerust over personeelstekort in horeca aan de kust


Audio Reportage


Brugge, woensdag 11/4/2007. "Wil de regering tijdens de zomervakantie grote personeelstekorten aan de kust vermijden, dan moet ze seizoens- en studentenarbeid dringend versoepelen." Dat zegt Axel Ronse van UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Het afgelopen paasweekend toonde een tekort aan arbeidskrachten tijdens piekperiodes.

Soepeler

Daarom moeten studenten de mogelijkheid krijgen 50 dagen per jaar aan het meest gunstige RSZ-tarief te werken, vindt UNIZO, die nog voor de komende zomervakantie aan aanpassing van de wet wil. Daarnaast is ook een structureel personeelstekort in de sector aldus UNIZO. In 2006 steeg het aantal vacatures in de horeca met een kwart, zo blijkt uit VDAB-cijfers. Kelner en kok zijn al jaren een knelpuntberoep en UNIZO vraagt nog intensiever begeleiding van mensen naar een job in de horeca.

Oostende boven

De organisatie wijst terzake op de succesvolle "sluitende aanpak" van de jeugdwerkloosheid in Oostende. De VDAB stoomt er, samen met onder andere het bedrijfsleven, werkloze jongeren klaar voor een job. Die aanpak zou ook werken in andere kustgemeenten en er het structurele personeelstekort in de horeca helpen terugdringen, aldus UNIZO.

25 procent meer vacatures

Vorig jaar steeg het aantal vacatures in de horeca met 25%, zo blijkt uit de VDAB-cijfers. Kelner en kok blijken al jaren knelpuntberoepen. Het afgelopen paasweekend legde deze pijnpunten opnieuw bloot. Volgens UNIZO kan het personeelstekort in de horeca "tijdens piekperiodes verminderd worden door de regelgeving rond studentenarbeid te versoepelen. Nu ligt het maximum op 23 dagen tijdens de vakantie en nog eens zoveel buiten de vakantiemaanden. Een ingewikkeld en voor veel studenten en werkgevers onduidelijk systeem," aldus Axel Ronse.

(FN-Meegedeeld-UNIZO)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Horeca    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag