Nieuws uit de Brugse regio

Sociale onrust bij KVZ Verstraete


Audio Reportage


Jabbeke, dinsdag 10/4/2007. De voorbije weken is er bij KVZ Verstraete in Jabbeke opnieuw een golf van werknemers die verkiezen "om zelf vrijwillig het bedrijf te verlaten door eigen opzeg." Het bedrijf kent al jaren grootste verloop in de regio, maar volgens Luc Logghe van het ACV-Metaal stijgen de problemen bij het bedrijf met een 300-tam werknemers nu naar een kritisch niveau.

KMO-mentaliteit

De belangrijkste reden is de omgang van de bedrijfsleiding met zijn werknemers waarbij roepen en tieren bij momenten "de dagelijkse verwelkoming" zou zijn. "Afgelopen vrijdag stapten opnieuw een 6-tal mensen op, omdat de maat vol was. Ook is het een oud zeer dat de werknemers onvoldoende materiaal ter beschikking hebben waardoor men sukkelt om het werk met rendement en kwaliteitsvol uit te voeren," zegt Logghe. "Daardoor verloren KVZ-werknemers hun "pasjes" omdat ze door Eandis gecontroleerd werden en niet het gepaste materiaal hadden. Uiteraard worden die niet ook meer op de werven toegelaten met alle gevolgen van dien wat betreft hun tewerkstelling."

Polen

"De druppel die echter de emmer doet overlopen is nu het binnenbrengen van Poolse en Roemeense werknemers in het bedrijf waarover op de ondernemingsraad niet eens werd overlegd wat betreft praktische schikkingen. Daarbij zijn opleiding en taalgebruik een groot probleem.

Loon

Ook het loon, wat voor velen nog de reden was om te blijven, stelt de werkgever tot slot nu ook nog in vraag gezien hij op de loonfiche van maart in de berichten liet vermelden dat "er formele bewijzen zijn van koperdiefstal" en dat er voor de bewezen verdwenen kilo's zal afgehouden worden van het loon van iedereen na bespreking op de ondernemingsraad ...

Voor aanstaande maandag hebben de bonden een personeelsvergadering belegd. Voorlopig is er nog geen stakingsaankondiging.

(FN-Meegedeeld-ACV)
Meer over Literatuur    Tewerkstelling    Vakbonden    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag