Nieuws uit de Brugse regio

Eeerste oogst voor biomassateelt in Ryckevelde


Audio Reportage


Brugge, woensdag 14/3/2007. Vandaag werd voor de eerste maal de biomassa-akker van het domein Ryckevelde aan de Maalsesteenweg in Sint Kruis gerooid. Het betrof een demonstratieproject dat de voordelen van bioenergie afkomstig van houtteelt wou aantonen.

Speciale genodigde op de demonstratie was Vlaams Minister-President Yves Leterme. We vroegen Bert Desomviele van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen naar de eigenlijke bedoeling van het teelten van wilg en populier voor de productie van energie.

Het perseel in Sint Kruis werd in 2004 aangelegd. Toen konden ge´nteresseerde land-en tuinbouwers kennis maken met deze innovatieve teelt. Gedurende het project werden geregeld terreinbezoeken georganiseerd om elk aspect van de Korte Omloop Houtteelten voor te stellen. De teelten zijn vooral interessant door hun mogelijkheid om in een erg korte periode een enorme capaciteit houtige biomassa te leveren. Vandaag kan deze teelt echter nog niet concurreren met het afvalhout. OVAM schat dat de kentering vanaf 2008 zal aanvangen. Het VBV pleit dus voor de aanleg van talrijke KOH-akkers op verschillende locaties zoals landbouwgronden, braakliggende terreinen en vervuilde gronden op industriegronden.

(GG-Op Locatie)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag