Nieuws uit de Brugse regio

Na 17 jaar toch schadeloosstelling voor kerosinevervuiling


Audio Reportage

Na 17 jaar toch schadeloosstelling voor kerosinevervuiling
Oostende, woensdag 14/3/2007. De bewoners van de Schoolstraat in Oostende krijgen na bijna 17 jaar toch een schadevergoeding voor een kwalijk geval van onvoorzichtigheid met verstrekkende gevolgen, op de luchthaven van Oostende.

In de nacht van 1 op 2 maart 1991 was tijdens het overtanken van kerosine op de Oostendse luchthaven een werknemer in slaap gevallen, waardoor maar liefst 55 kubieke meter kerosine "per ongeluk" in hun tuin terecht kwam. Vier jaar later werd het bedrijf Merlin Air Trade veroordeeld en moest het de omgeving "in de oorspronkelijke staat herstellen." Die bodemsanering, die 5 jaar aansleepte in studies, liep echter ook op niets uit, omdat de kerosine zich inmiddels bevond in een onopgraafbare diepere kleilaag: er kon volgens deskundigen maar afgegraven worden tot één meter diep.

OVAM gaf de buren dit jaar een bodemattest van vervuild terrein, waardoor hun grond zo goed als waardeloos geworden was en het drama dus weer was gestart.

Enkele gezinnen hielden eerder dit jaar een actie met spandoeken aan het Brugse gerechtsgebouw, en praatten toen ondermeer ook met de stafhouder van de Brugse balie. Dat blijkt gewerkt te hebben, want vandaag is er uitspraak geweest en werd een expert aangesteld om de schade te begroten. Mr Hubert Verplancke kan nu het begin van het einde van de zaak starten... Buurtbewoner Johan Peene moest zich even in de arm knijpen toen hij het hoorde.

(FN-Eigen berichtgeving)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag