Nieuws uit de Brugse regio

Publieke berekken lokken geen publiek


Audio Reportage


Brugge, zondag 25/2/2007. Er is bitter weinig belangstelling voor de openbare zittingen van de berekken, dat zijn de commissievergaderingen ter voorbereiding van de gemeenteraadszitting in Brugge. Sinds dit jaar zijn die vergaderingen, tengevolge van de nieuwe gemeentewet, openbaar. De nieuwe wet is nu twee maanden actief, en blijkt dat gemiddeld 1 tot 3 personen zoŽn vergadering bijwonen.

Geen plaats voor debat?

Brugs gemeenteraadslid Dirk De Fauw, die het berek Veiligheid voorzit, denkt dat dit gebrek aan belangstelling voorlopig nog zeer klein is en wellicht wat kan groeien, wanneer de bevolking meer van hun bestaan af weet, maar hij verwacht nooit echt veel publiek: 'een berek dient eigenlijk voornamelijk om informatie te krijgen. Het echte politieke debat zal zich nog altijd in de Gotische Zaal van het stadhuis voordien tijdens de gemeenteraad. Daar wordt het grote debat gevoerd,' zegt De Fauw.

Berek?

Het woord berek wordt overigens alleen in Brugge gebruikt om een commissievergadering aan te duiden. Vorig jaar was er nog even sprake van om het woord op te heffen, maar Brugge blijft het bij de oude, traditionele benaming houden. Sterker nog: de stad heeft er bij de uitgever van het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal op aangedrongen, om het woord "berek" op te nemen in het Van Dale woordenboek. Het gebruik van de term "berek" is in Brugge ingeburgerd en behoort immers tot het taalkundig erfgoed van de stad.

(FN-Op Locatie)
Meer over Politiek    Dirk De Fauw    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag