Nieuws uit de Brugse regio

Oudstrijders ongelukkig over Vlaamse Leeuw op herdenking Albert I


Audio Reportage


Brugge, maandag 19/2/2007. "Heel wat oudstrijders zijn ongelukkig op het feit dat de Vlaamse Leeuw wordt gespeeld, op de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid naar aanleiding van het overlijden van Z.M.Koning Albert I en de leden van de koninklijke familie." Dat zegt Ruben Cottenjé van de B.U.B. (Belgische Unie - Union Belge)

Afgelopen zaterdag was een delegatie van de Belgicistische partij klaarblijkelijk voor het eerst in jaren aanwezig bij de ceremonie aan het standbeeld van Z.M.Koning Albert I aan het Europaplein. Na het eerbetoon met Belgische vlaggen door de Oudstrijdersverenigingen én een aantal vaderlandslievende bewegingen waaronder de B.U.B. hief de Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo eerst de "Vlaamse Leeuw" aan, vóór de nationale hymne de "Brabançonne".

Belgische gesneuvelden

Volgens Cottenjé was dat tot groot ongenoegen van een aantal aanwezigen. "Tijdens zowel de eerste als de tweede wereldoorlog zijn de strijders niet gesneuveld voor Vlaanderen of Wallonië, maar uitsluitend voor België," zegt Cottenjé. "De Vlaamse Leeuw, het symbool van de Vlaamse regering en het daaraan gekoppeld kostenopslorpende en ontwikkelingsbelemmerende federalisme staat garant voor de uitholling van de Belgische staat en is dan ook ten zeerste ongepast op dergelijke plechtigheden."

De B.U.B. roept dan ook op om op zulke plechtigheden, "alle sereniteit te bewaren, het respect voor de gesneuvelden en overlevenden te bewaren en uitsluitende nog de Brabançonne te laten spelen."

(FN-Meegedeeld-BUB)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag