Economie

Ondergrondse parking Predikherenrei komt er


Audio Reportage


Brugge, vrijdag 16/2/2007. Vandaag heeft de Ministerraad op aandringen van Minister van Mobiliteit en de Noordzee, Renaat Landuyt, de knoop doorgehakt om het Rijksarchief van Brugge onder te brengen in de leegstaande gebouwen van de Politie in de Predikherenrei 3-4 en het Rode Kruis in de Langestraat 34. In het kader van dit project is ook de bouw voorzien van een nieuwe ondergrondse parking in de Predikherenrei met plaats voor zo'n 200-tal wagens.

"Vandaag zijn twee belangrijke knopen doorgehakt voor Brugge. Met de komst van de nieuwe ondergrondse parking in de Predikherenrei wordt eindelijk in de laatste ontbrekende schakel voorzien die nodig was om de Brugse binnenstad voldoende parkeerplaatsen te geven. Dit wordt meteen de laatste parking die binnen de Brugse stadsmuren wordt opgetrokken. Daarnaast krijgt het Rijksarchief door haar nieuwe locatie opnieuw alle mogelijkheden om verder te groeien. Dit is niet alleen belangrijk voor de historische stad Brugge maar ook voor het nieuwe Brugge. Het Rijksarchief en alle activiteiten die eraan gekoppeld zullen worden, kunnen voor een vernieuwende dynamiek zorgen in dat deel van Brugge," zegt Landuyt.

Gebouw Archief verouderd

Het huidige Rijksarchief van Brugge is reeds sinds 1912 gehuisvest aan de Academiestraat 14. Sinds 1912 zijn de behoeften van het Rijksarchief vanzelfsprekend enorm geŽvolueerd zodat dringend een aangepast onderkomen moest worden gezocht. Momenteel is er slechts ruimte voor ongeveer 8 km archiefruimte, terwijl de huidige behoefte momenteel het viervoudige bedraagt. Ook de leeszaal en de microfilmzaal blijken vandaag veel te klein voor het stijgende aantal bezoekers. Bovendien kunnen in het bestaande gebouw de vigerende brandveiligheidsvoorschriften niet voldoende worden nageleefd en laat de inbraakbeveiliging te wensen over.

Parkeerplaats

Er wordt nu een oproep gedaan naar verschillende promotoren om zich kandidaat te stellen voor de uitvoering van de werken. Er is vooropgesteld dat de werken in 2008 zouden starten zodat tegen 2010 het nieuwe rijksarchief en de nieuwe ondergrondse parking in gebruik zouden kunnen worden genomen.

(FN-Meegedeeld-RL)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Renaat Landuyt    Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag