Nieuws uit de Brugse regio

Landuyt: procureur moet strenger zijn voor vervuilende schepen


Audio Reportage


Brugge, vrijdag 16/2/2007. Minister van de Noordzee Renaat Landuyt wil dat de procureurs van Brugge en Veurne kordater optreden tegen vervuilende schepen op zee. Vandaag werd een wetswijziging in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd, die het voor de procureurs mogelijk maakt, verontreinigende schepen strenger te bestraffen met minder bewijslast, en de Noordzee te beschermen tegen vervuilers.

Vandaag zijn illegale lozingen vanaf schepen in zee reeds verboden. Dit lozingsverbod wordt nu uitgebreid met bepaalde emissies vanaf schepen in de atmosfeer. Voortaan worden lozingen in de territoriale zee, die veroorzaakt zijn door schade aan het schip en die het gevolg zijn van grove nalatigheid ook als een inbreuk beschouwd. Totnogtoe konden zij rekenen op een uitzondering. Dit wordt nu ongedaan gemaakt.

De nieuwe wet breidt ook het actiegebied van de Belgische gerechtelijke overheden uit. Belgische schepen konden reeds ten allen tijde worden bestraft. Voor vreemde schepen lag dit moeilijker, maar de nieuwe regeling laat namelijk toe ook vreemde schepen die illegaal lozen in onze territoriale water te beboeten. Wie betrapt wordt op illegale lozingen riskeert geldboetes tot 2 miljoen euro en gevangenisstraffen tot vijf jaar. Voor recidivisten kan dit zelfs tien jaar worden.

(FN-SDG-Meegedeeld-RL)
Meer over Renaat Landuyt    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag