Nieuws uit de Brugse regio

Ook Brugge beloert vogels dit weekend


Audio Reportage

Ook Brugge beloert vogels dit weekend
Brugge, vrijdag 2/2/2007. Natuurpunt doet voor komend weekend de 7de opeenvolgende winter een beroep op enthousiaste tellers om samen de Vlaamse Top-10 van tuinvogels te bepalen. Hét moment dus om de verrekijker af te stoffen en pen en papier klaar te leggen. Het weekend van 3 en 4 februari is het nationaal telweekend van tuinvogels. De Vlaamse scholen tellen overigens vandaag al.

Volgens Wim Van den Bossche, coördinator van Vogels Voeren en Beloeren, belooft de telling door het warme heel interessant te worden en in Assebroek is Mieke Dejonghe nu al enthousiast: naast mussen, en merels heeft ze ook een roodborstje in de tuin aan de Generaal Lemanlaan. Ook al kijkt ze elke dag naar de vogels, het weekend waarin heel Vlaanderen de vogels beloert, vindt ze toch iets speciaals hebben...

Aantallen

Vorige winter was spectaculair, want in 8.100 tuinen werden meer dan 350.000 vogels geteld. In West-Vlaanderen namen 1351 gezinnen mee aan de tuinvogeltelactie. Het gemiddeld aantal vogels op de voederplaats was vorige winter met 43 per tuin een absoluut record. In 2004 en 2005 was dit respectievelijk 33 en 31 vogels per tuin. De lange koude periode en de slechte beukenoogst bracht massaal vogels naar de tuinen waaronder veel vinkensoorten De top-vijf van West-Vlaamse tuinvogels was vorig jaar: op 1 huismus, op 2 koolmees, dan merel, spreeuw en ten slotte Turkse tortel. Hiermee wijkt West-Vlaanderen lichtjes af van de Vlaamse top-5.

Vogels Voeren en Beloeren

De actie Vogels Voeren en Beloeren wil Vlaamse gezinnen via het voederen van vogels in contact te brengen met natuur in de tuin. Aan de waarnemers wordt gevraagd om tijdens een half uurtje of langer te noteren welke soorten en hoeveel vogels van elke soort de voederplaats bezoeken. Om de vogels in je tuin te herkennen brengt Natuurpunt met de steun van de dierenspeciaalzaak Tom & Co een folder uit met daarin foto's van de meest voorkomende tuinvogels. Er staan ook allerlei tips en weetjes in om vogels in je tuin te helpen. De folder kan je nog steeds gratis downloaden op de Natuurpunt-website of halen in een winkel van Tom & Co.

De gegevens kunnen dan via www.natuurpunt.be/tuinvogels worden ingevoerd of per post opgestuurd naar het Natuurpunt-secretariaat.

(FN-Meegedeeld-Natuurpunt)
Meer over
Assebroek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag