Nieuws uit de Brugse regio

Genomineerden voor 3e Brugschen Beer-award bekend


Audio Reportage


Brugge, dinsdag 23/1/2007. De Brugse afdeling van de Jonge Kamer (JCI) heeft vandaag de 3 supergenomineerden bekend gemaakt voor de 3e "Brugschen Beer-award." Het gaat om Eddy Van Belle van het chocolademuseum, Martin Formesyn van de West-Vlaamse Gidsenkring en Zuster Maria Kemel, jarenlang actief in de psychiatrische hulpverlening. Volgens Wouter De Beck, van de organiserende commissie, moet het evenement in de komende jaren uitgroeien toit een breed gedragen verkiezing van "de Bruggeling van het jaar."

Gala

Op 27 januari wordt voor de 3e maal de "Den Brugschen Beer-award" uitgereikt, aan een verdienstelijke persoon, vereniging of bedrijf op cultureel, economisch of sociaal vlak. De uitreikingsceremonie gevolgd door een gala-avond, zal voor het eerst doorgaan in de locatie van BMW Cocquyt in het Waggelwater: door het toenemende aantal deelnemers aan het gala was de vroegere locatie te klein geworden. De uiteindelijke laureaat wordt door een onafhankelijke jury gekozen. Baron Hugo Vandamme, Gouverneur Paul Breyne, journalist Jan Van Belle en vertegenwoordigers van de partners Brugge Plus, Unizo & VZW Oranje zetelen in die jury.

Eddy Van Belle

Eddy Van Belle opende in 2004 een chocolademuseum in Brugge. Eén van Vlaanderens bekendste exportproducten krijgt hiermee een welverdiende hommage. Op amper twee jaar tijd groeide het museum in het historische Huis De Croone in Brugge uit tot een echte publiekstrekker. Het succes van het museum leidde ook naar de organisatie van een jaarlijks chocolade festival. Dit privé-initiatief omvat niet alleen een kwalitatief en educatief toeristisch product maar waar borgt tevens een gedegen onderhoud van een historisch Brugs pand.

Martin Formesyn

Martin Formesyn werd in 1927 geboren in West-Brugge. In een vorig leven was hij werkplaatsleider bij Mannes Mann Gent. Tussenin speelde hij het klaar om mede-oprichter te worden van de West-Vlaamse Gidsenkring, en als actief gids de Brugse straten af te dweilen. Hij was betrokken bij de organisatie van heel wat tentoon stellingen, met een boontje voor deze van 1993 in de Kredietbank, “De Godshuizen van Brugge”. Als vice-voorzitter van het Comité voor Initiatief had hij een belangrijk aandeel bij de organisatie van de driejaarlijkse Reiefeesten in “zijn” stad.

Zuster Maria Kemel

Zuster Maria Kemel werkt al ongeveer 55 jaar in de psychiatrische hulpverlening en is gedurende decennia, samen met andere zusters uit haar congregatie, een drijvende kracht geweest achter de ontwikkeling van psychiatrische hulpverlening in Vlaanderen. Diverse vernieuwende spin-off organisaties zijn mede onder impuls van haar en haar congregatie ontstaan. Velen kennen zuster Maria Kemel als een zeer toegankelijke, ruimhartige en vaak ook Bourgondische vrouw, die het motto “geeft en u zal gegeven worden” heel belangrijk vindt.

(FN-Meegedeeld-JCI)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag