Nieuws uit de Brugse regio

Mei 2006


Audio Reportage


Brugge, dinsdag 30/5/2006. Mei begon traditiegetrouw met de socialistische hoogdag, waarin Renaat Landuyt (sp.a) de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen verduidelijkte.

De maand mei zou in Brugge en de rest van Vlaanderen echter vooral in het teken staan van enkele racistische aanslagen. In Brugge werden twee mensen in elkaar geslagen aan de Maalse Steenweg, vlak bij het Café De Kastelein. Vele honderden Bruggelingen zouden dagen later uit protest op straat komen.

Aan het Station werd de Unesco Rontonde ingehuldigd. Het rondpunt zonder naam kreeg daarvoor enkele extra vlaggen, verwijzend naar de organisatie, die Brugge tot werelderfgoed uitriep. Ook aan de invalswegen naar Brugge kwamen borden met verwijzingen naar de hoge internationale titel die de Unesco aan Brugge gaf.

Zeebrugge startte met een milieuprimeur door op Internet camera's toegankelijk te maken, waarmee het Sterneneiland live kon worden gevolgd. Voor die dieren dus geen recht op privacy meer. De kijkcijfers van Big Brother en Het Blok hebben de dieren echter nooit gehaald.

In mei startte het Brugse stadsbestuur een actie, waarmee het de nachtwinkels in de binnenstad nauwer aan banden wilde leggen. Ondermeer de openingstijden zouden nauwer worden gecontroleerd. In de praktijk is van de afspraken weinig of niet in huis gekomen. In februari 2007 komt de hele regeling trouwens toch te vervallen, door nieuwe Vlaamse regels, waardoor elke handelszaak zelf zijn openingsuren mag vastleggen, en in theorie eigenlijk 24 uur per dag zal mogen openblijven in toeristische locaties, zoals Brugge. Burgemeester Moenaert (CD&V) werd door zijn partijgenoten in Brussel een hak gezet dus…

Brugge besliste ook te gaan voor het fair-trade label. Dat het stadsbestuur eerlijke handel zou promoten, en op officiële gelegenheden ook 'eerlijk' fruitsap zou serveren, was niet naar de zin van Frank Vanhecke van het Vlaams Belang.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Milieu    Politiek    CD&V    Vlaams Belang    sp.a    Renaat Landuyt    Zeebrugge    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag