Economie

Haven Zeebrugge breekt records


Audio Reportage

Haven Zeebrugge breekt records
Zeebrugge, vrijdag 22/12/2006. De haven van Zeebrugge heeft het voorbije jaar 2006 zowat alle records verbroken, die ze kon verbreken. Ze behandelde 39,3 miljoen ton goederen, een stijging van 13,6 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat had heel wat te maken met de opstart van de APM containerterminal, maar ook andere bestaande containerverbindingen, zoals de South China Express boekten omzetstijgingen van 70 procent. De containerdiensten naar het Verre Oosten stegen gemiddeld met 25 procent en havenvoorzitter Joachim Coens ziet een verdere stijging als een reŽle voorspelling.

Ook de roro-trafiek groeide 4 procent, met een nieuw record inzake aantallen verscheepte auto's: 1;93 miljoen voertuigen. Zeebrugge is op dat vlak de absolute wereldmarktleider. Het vervoer van LNG ging spectaculair omhoog: 54 schepen in plaats van de 36 in 2005. Het aantal cruiseschepen dat de haven aandeed bleef ook op 54 steken, een stijging van 2 t.o.v. het jaar ervoor. Voor 2007 zijn al 57 aanlopen gereserveerd.

Bruggenmiserie

Voor Brugge heeft een en ander ook negatieve gevolgen: de binnenvaart langs de ring steeg met maar liefst 30 procent. Het havenbestuur hoopt dat de start van de werking van de zogenaamde Estuaire Vaart volgend jaar die druk wat kan verlichten.

(FN-Op Locatie)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag