Nieuws uit de Brugse regio

Bijna helft van scholieren met onreglementaire fiets


Audio Reportage


Brugge, woensdag 20/12/2006. In de maanden oktober en november heeft de stedelijke preventiedienst fietscontroles georganiseerd in 20 Brugse secundaire scholen. Deze actie kaderde in de provinciale campagne "veilig fietsen īt licht aan jou!" en in het lokale preventiebeleid. Tijdens deze controles werd niet alleen aandacht besteed aan de fietsverlichting maar werd er ook nagekeken of de fiets wettelijk in orde was.

42,72% niet OK

Er werden 3645 fietsen gecontroleerd: 2088 fietsen waren bij deze controle in orde (57,28%) en 1557 (42,72%) bleken niet in orde. Vooral het achterlicht blijkt een zwak element: 17% was niet in orde.

In vergelijking met vorige jaren schommelt het aandeel scholieren dat met een defecte fiets rondrijdt op hetzelfde niveau: in 2004 en 2005 telkens een aandeel van om en bij de 40%. Blijkbaar is er nog werk aan de winkel om iedereen te overtuigen dat een reglementaire fiets echt wel belangrijk is om je veilig in het verkeer te verplaatsen. Dit cijfers stemmen overeen met wat gemiddeld vastgesteld wordt in West-Vlaanderen.

Licht aan!

Alle fietsers werden via deze actie nogmaals opgeroepen om zich zichtbaar op te stellen in het verkeer: een goed werkende fietsverlichting op de fiets is daarbij natuurlijk een must. Fietsers van wie de fiets niet reglementair in orde was, hebben thuis een brief van de lokale politie ontvangen waarin gevraagd wordt om de fiets in orde te maken.

Voortaan boetes

De preventieve controles werden half november afgerond en worden opgevolgd door een meer repressieve fase. Vanaf half november worden door de lokale politie Brugge regelmatig controles uitgevoerd op de openbare weg. Wie zonder verlichting rijdt of andere verkeersregels overtreedt kan beboet worden. Wie tussen de 12 en 16 jaar oud is en zich zonder fietsverlichting in het verkeer begeeft, kan door de Procureur des Konings, afdeling jeugdzaken worden aangeduid om een verkeersklas te komen volgen. Deze verkeersklas herinnert jonge fietsers aan de elementaire verkeersregels en gaat in op de gevaren van o.a. rijden zonder verlichting. Deze verkeersklas vindt plaats op zaterdagvoormiddag. Vorig jaar werden een 250-tal jongeren in de verkeersklas verwelkomd.

Ook goed nieuws

Maar er is ook goed nieuws, jongeren in het bezit van een fiets die volledig in orde is en die uiteraard ook gebruik maken van hun fietsverlichting maken kans op een campagnegeschenk, nl. Kinepolis cinematicketten. Er worden in heel de provincie meer dan 600 duo-cinematicketten verloot onder jonge fietsers. Ook de Brugse fietsende scholieren die aan deze actie deelgenomen hebben, maken natuurlijk een kans.

(FN-Meegedeeld-Brugge)
Meer over Film    Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag