Cultuur en evenementen

Arco Baleno Kunstenambassadeur van West-Vlaanderen


Audio Reportage

Arco Baleno Kunstenambassadeur van West-Vlaanderen
Brugge, vrijdag 8/12/2006. Het Brugse kamermuziekensemble Arco Baleno mag voor de periode 2006-2009 de titel "Kunstenambassadeur van de provincie West-Vlaanderen" dragen. Brugge mag daar niet weinig fier op zijn. Voor het ensemble is het niet alleen de titel maar daar hangt ook een subsidie aan vast van Ä 5000 per jaar, wat Arco Baleno nog meer adem- en strijkruimte zal geven.

Naast die "diplomatieke" titel was vandaag ook de voorstelling van hun nieuwe CD een tweede reden om te feesten. In augustus vermeldden we reeds dat de Sint-Gilliskerk opnamestudio geworden was voor Arco Baleno. Nog geen drie maand later is het muziekrondje met 3 symfonieŽn van Haydn beschikbaar voor het grote publiek. En het resultaat is de moeite van het beluisteren waard. Dirk Lievens van het ensemble stond ons graag te woord.

Op 17 december organiseert Arco Baleno om 15 uur een feestconcert in de kamermuziekzaal van het Concertgebouw. Het is tevens ook de premiŤre van "Tea Time" een luchtig kamermuziekprogramma met Britse componisten John Rutter en Frank Bridge in de hoofdrol. Daarnaast is er ook de creatie van "Temus Fugat", een compositieopdracht gegeven aan Pieter Schuermans. Daar zal de Haydn-CD meteen ook aan het grote publiek worden voorgesteld.

En AB blijft niet bij de pakken zitten. Heel wat projecten staan op stapel. Zo is er een compositieopdracht aan Dirk Brossť voor een kinderprogramma rond de figuur van Pinocchio. "De kleine Planeet" is een CD-project met werk van hedendaagse Vlaamse toondichters. Goethes Italiaanse reis brengt muziek van Rossini, Beethoven, Haydn, Boccherini, Schubert en Weber samen met dichter Koen Stassijns en Guy Penson en Sylvia Bernier op de piano. Er worden concerttournees gepland in Nederland, Spanje, de Verenigde Arabisch Emiraten en de VS. De wereld zal geweten hebben dat Brugge flinke muzikanten heeft. In de zomer van 2007 neemt AB Vivaldi onder handen.

Daar Arco Baleno een aantal kinderproducties in hun repertoire zitten hebben, is het meer dan duidelijk dat het ensemble de volwassenen van morgen wil opwarmen voor het klassieke muziekgenre.

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Politiek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag