Nieuws uit de Brugse regio

Brugeoise levert 70 nieuwe M6-dubbeldeksrijtuigen aan NMBS


Audio Reportage

Brugeoise levert 70 nieuwe M6-dubbeldeksrijtuigen aan NMBS
Brugge, maandag 4/12/2006. De NMBS kreeg zopas de eerste van 70 M6-dubbeldeksrijtuigen geleverd van het consortium Bombardier-Alstom, gebouwd in Brugge. Deze rijtuigen, komen eerder dan gepland en worden vanaf januari 2007 al in dienst genomen. Een aantal van de nieuwe rijtuigen is uitgerust met een stuurpost, waardoor ze op eindstations sneller de terugweg kunnen aanvatten.

Groei opvangen

De NMBS zit duidelijk in een groeimarkt. Jaar na jaar komen er 5 a 6 procent klanten bij, waardoor de NMBS met eentekort aan zitplaatsen worstelt in de piekuren. Daarom precies is de M6 trein zo interessant: deze dubbeldekstreinen bieden maximale capaciteit gekoppeld aan alle modern comfort.

Sneller koppelen en keren

Van de 70 rijtuigen die nu worden geleverd, zijn er 32 stuurrijtuigen, waarvan 19 ook met een automatisch koppelingssysteem zijn uitgerust. Hierdoor is het niet langer noodzakelijk om aan beide zijden van een M6-trein een locomotief te koppelen. De automatische koppeling is een systeem waarbij zonder tussenkomst van rangeerders in een keer mechanisch, pneumatisch en elektrisch gekoppeld wordt. In februari 2008 zullen alle 70 rijtuigen geleverd zijn. De tweede bijkomende bestelling van 90 M6-rijtuigen wordt geleverd tegen maart 2009.

Alle 370 geleverde en bestelde M6-rijtuigen zijn samen goed voor 47.000 zitplaatsen, een investering van bijna 550 miljoen euro. Marc Descheemaecker, Gedelegeerd Bestuurder van de NMBS zegt: "Ik ben erg tevreden met deze vervroegde levering. Bovendien kunnen we dankzij de stuurrijtuigen en het automatische koppelingssysteem een aantal operationele verbeteringen uitvoeren, wat de kwaliteit van deze treinen nog zal doen toenemen. De M6 is voor de NMBS ontegensprekelijk een strategisch belangrijke troef. We krijgen er elk jaar meer klanten bij en we willen elk van hen hedendaags comfort bieden. Dankzij de M6 kan dat."

Ook minister van Mobiliteit Renaat Landuyt, juicht deze kwaliteit- en capaciteitsverhoging toe. "Het woon-werkverkeer blijft ons belangrijkste verplaatsingsmotief. Als we meer mensen naar het werk willen laten sporen, moeten we hen ook het nodige comfort kunnen aanbieden. Met de levering van de M6-dubbeldeksrijtuigen wordt hier meteen werk van gemaakt. Ik ben dan ook blij dat Bombardier Brugge haar engagementen dankzij de inzet van haar werknemers meer dan tijdig heeft kunnen nakomen."

Meer over Renaat Landuyt    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag