Nieuws uit de Brugse regio

Bart Caron: veel te weinig sociale huurwoningen


Audio Reportage


West-Vlaanderen, dinsdag 28/11/2006. Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron (Spirit) wil meer sociale woningen in West-Vlaanderen. Nu heeft meer dan helft van West-Vlaamse gemeenten minder dan 5% sociale huurwoningen. Ook steden met een centrumfunctie als Brugge scoren met maar 6.57% eigenlijk slecht, maar sommige gemeenten, zoals Oudenburg, Jabbeke en Knokke-Heist, met maar 0.29, 1,2 en 1,75 procent sociale huurwoningen "weigeren" volgens Caron pertinent om sociale woningen te bouwen.

Prijzen

Voor steeds meer gezinnen is het zo goed als onmogelijk om een eigen woning te verwerven. Ongeveer 20% is aangewezen op de huurmarkt en dat aantal zal alleen maar toenemen. Maar op de privé-markt stelt zich een kwaliteits- en prijsprobleem, zeker voor gezinnen met een lager inkomen. Het aantal sociale huurwoningen is absoluut ontoereikend om deze noden op te vangen.

Te weinig

Maar 26 van de 64 West-Vlaamse gemeenten beschikken over meer dan 5% sociale huurwoningen. Nochtans hebben 4 gemeenten er meer dan 15% : koploper is Veurne met 28,4% gevolgd door Spiere-Helkijn met 18,79%, Nieuwpoort met 16,67% op de derde plaats waarbij Mesen met 15% de rij sluit.

Ten opzichte van de rest van Vlaanderen zitten we met een gemiddelde van 6,06% in de middenmoot.

Fatsoensgrens = 5%

"Het is hoog tijd dat alle gemeenten een prioriteit maken van betaalbaar wonen voor iedereen," sluit Caron af "want de 5% als fatsoensgrens is niet alleen een spirit-programmapunt. Het is ook terug te vinden in de programma's van sp.a en CD&V en is ook een eis van het ACW."

(FN-Meegedeeld-Spirit)
Meer over Politiek    CD&V    sp.a    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag